Slideshow

no images were found

Ziua Diabetului

GALERIE FOTO

Activitate de evaluare a riscului cardiovascular in judetul Satu Mare

Datele comunicate de Autoritatea Judeteana de Sanatate si Directia Judeteana de Statistica evidentiaza judetul Satu Mare pe un loc fruntas in ceea ce priveste morbiditatea si mortalitatea cardiovasculara.

Avand in vedere aceasta situatie, colectivul Centrului de Diabet si Nutritie de la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare si-a propus evaluarea riscului cardiovascular pe un esantion populational, reprezentativ statistic, pentru locuitorii judetului.

Evaluarea propusa pentru anul 2011 este mult mai complexa, fata de actiunile noastre anterioare,  incepand din anul 1999 la care se efectuau doar masuratori de greutate, talie si glicemie din sange capilar.

Incepand din 2006, in fiecare an pe 14 noiembrie care este Ziua Mondiala a Diabetului Zaharat, cu sprijinul Clubului Lions ,,SOMES” Satu Mare, pe langa investigatiile aratate mai sus s-au mai adaugat si determinari ale colesterolului si ale trigliceridelor.

In anul 2011 pe 14 noiembrie am beneficiat suplimentar de un sprijin consistent – material, logistic si uman din partea Consiliului Judetean Satu Mare in parteneriat cu Clubul Lions “SOMES” Satu Mare. Astfel colectivul Centrului a inceput investigarea unui numar de peste 3000 de persoane din judet.   S-au efectuat determinari a inaltimii, a greutatii, a indicelui de masa corporala, a circumferintei abdominale, a tensiunii arteriale, a glicemiei, a colesterolului ( HDL colesterol, LDL colesterol ), a trigliceridelor serice din sange venos (!!) cu concursul unui laborator acreditat. De asemenea s-a facut o scurta anamneza referitoare la antecedentele heredo-colaterale si personale patologice ale fiecarui individ examinat.

Numarul mare de persoane interesate a facut ca activitatea sa se desfasoare pe perioada a 2 zile: 14 si respectiv 15 noiembrie 2011, fiind examinate numai in Municipiul Satu Mare 1714 persoane. Restul datelor pana la 3018 persoane, s-au obtinut prin deplasari in orasele judetului: Carei, Negresti si Tasnad in cursul lunilor noiembrie si decembrie 2011, pentru a se atinge esantionul prevazut in vederea reprezentativitatii statistice raportata la populatia judetului.

Ca o prima concluzie, prezint cateva din afectiunile relevante, pentru populatia intregului judet:

1. Obezitate si supraponderabilitate, luand in calculul indicelui de masa corporala si           circumferinta abdominala,  peste 60% din populatia judetului.

2.       Hipertensiune arteriala, conform criteriilor Asociatiilor Europene de Cardiologie si Hipertensiune elaborate in 2007,  intre 35 si 40% din populatia judetului.

3.       Dislipidemie ca si factor major de risc in bolile cardiovasculare ( infarct miocardic, accident vascular cerebral ), o plaja variind intre 35 – 55% in functie de zona investigata.

4.       Diabet zaharat nou descoperit, in timpul acestei actiuni de screening ( in conditiile in care centrul de diabet desfasoara continuu astfel de activitati ), 6% din cazurile investigate.

Din datele obtinute astfel se contureaza o serie de informatii, unele dintre ele ar trebui sa dea de gandit tuturor, dar mai ales factorilor cu atributii de raspundere in politica de sanatate publica, precum si celor care sunt interesati de capacitatea de munca a populatiei, si care conform varstei ar trebui sa asigure forta de munca din judet. Investigatiile complexe efectuate confirma un risc cardiovascular inalt pentru populatie, explicand in parte morbimortalitatea cardiovasculara ridicata din judet.

O semnificatie aparte a acestor actiuni, credem noi, este numarul mare al persoanelor investigate incepand cu anul 1999 si care depaseste cifra de 15 000, cu specificarea ca din 2006 pana in prezent au fost examinate circa 10 000 de persoane.

Lion  SZILAGYI  IOSIF  MD PhD

Coordonatorul Centrului de Diabet Satu Mare

14 noiembrie, Ziua internaţională a Diabetului

14 noiembrie, Ziua internaţională a Diabetului…Având ca simbol un cerc albastru…Ziua de naştere a lui Frederick Banting, câştigatorul premiului Nobel pentru medicină în 1923, pentru descoperirea insulinei. Fie vorba între noi, în 1921 românul Nicolae Paulescu descoperise principiul antidiabetic din pancreas şi îl denumise pancreină. Comitetul Nobel recunoaşte în 1969 meritele şi prioritatea lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic…iar lucrurile se cam opresc aici în privinţa recunoaşterii meritelor  celui a cărui contribuţie în ameliorarea stării de sănătate a celor atinşi de această maladie rămâne în cvasi-anonimat.

Anul acesta 14 noiembrie a fost marcat în Satu Mare prin iluminarea în albastru a Palatului Adminstrativ şi prin acţiunea de depistare în masă a diabetului zaharat.

Timp de mai multe zile oraşul nostru s-a înscris în salba albastră prin care Lions Club International marchează preocuparea în această direcţie. Câţiva dintre noi ne-am întâlnit sâmbătă seara în Piaţa Prefecturii, presa locală a fost prezentă sau măcar informată despre eveniment şi l-a relatat.

La Satu Mare, aceasta zi a fost marcata prin doua actiuni importante< campania de determinare gratuita a glicemiei si inaugurarea noului Centru Antidiabetic din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare (II).

În judeţul Satu Mare sunt înregistrate în prezent 14.500 de persoane diagnosticate cu diabet, din care 2.500 sunt insulino-dependente.

Riscurile diabetului

Diabetul se manifesta atunci cand pancreasul nu produse suficienta insulina sau nu produce deloc. Factorii de risc cei mai importanti sunt< fumatul, hipertensiunea arteriala si obezitatea. Semnele diabetului sunt< setea exagerata, scaderea in greutate fara motiv si slabirea vederii. Conform specialistilor, pana in 2030, unul din 13 adulti din intreaga lume ar putea suferi de diabet. Pentru ca aceste previziuni sa nu devina realitate, se demareaza an de an campanii de prevenire. De asemenea este ingrijorator faptul ca tot mai multi copii ajung sa fie diagnosticati cu diabet. Riscurile diabetului asupra organismului sunt mari daca boala nu este tinuta sub control. Diabetul este cauza majora a noilor cazuri de orbire, este responsabil pentru 44% din noile cazuri de complicatii renale in stadiu final si cauza majora in 60% din noile cazuri de amputatii a picioarului in fiecare an. Se inregistreaza de 2-4 ori mai multe acticiente cerebrovasculare si  boli cardiovasculare. Totodata, scurteaza durata medie de viata cu 5-10 ani.

Potrivit specialistilor, pentru a nu ne imbolnavi, trebuie sa adoptam o alimentatie optima,echilibrata in calorii, insotita de activitate fizica de minim 30 de minute pe zi, sapte ore de somn, fara abuz de alcool si tutun si cu abilitate de a lupta impotriva stresului. In acelasi timp se recomanda testarea periodica a glicemiei.

În judeţul Satu Mare sunt înregistrate în prezent 14.500 de persoane diagnosticate cu diabet, din care 2.500 sunt insulino-dependente.

12 noiembrie 2010 zi de toamnă „fierbinte” în Clubul Lions „Someş” Satu Mare

Este de mirare cum am putut să acoperim întregul evantai de prezenţe în cele trei programe desfăşurate în această zi de toamnă aproape fără ploaie

1.      Predarea noii secţii a Centrului  Antidiabetic din cadrul Spitalului judeţean Satu Mare renovată integral din fondurile Lions „Someş” Satu Mare.

2.      Controlul diabetului în masă, desfăşurat în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiu.

3.      Controlul oftalmologic desfăşurat în plan naţional sub deviza „Ochi sănătoşi vedere clară” la Grădiniţa „Dumbrava minunată” din Municipiul Satu Mare.

Le vom analiza în ordinea de mai sus.

4.      Dar dacă punem în calcul faptul că nu a trecut o lună de când 20 de copii bolnavi de diabet au participat, fără plată, în tabăra de la Tăşnad,  şi că;

5.      Marţi 16 noi. – când va fi luminată în albastru clădirea Palatului administrativ din Municipiul Satu Mare – iar membrii clubului se vor întâlni în piaţa respectivă, cu presa şi TV locale la un pahar de vin cald, punem vorbi cu adevărat de o înşesită „toamnă fierbinte”.

1.

Astăzi 12 noi. 2010 – după o activitate de şantier de o lună-o lună şi jumătate – a fost inaugurată noua secţie a Centrului Antidiabetic din Spitalul Judeţean Satu Mare renovată integral pe cheltuiala Clubului nostru.

Cu înţelegerea acceptul şi concursul conducerii Spitalului Judeţean Satu Mare şi printr-o investiţie substanţială a Clubului Lions (bani acumulaţi la balul de caritate organizat în aprilie a.c. cu truda înţelegerea şi animozitatea sponsorilor şi participanţilor la bal, cărora le mulţumim şi cu această ocazie) a fost schimbată locaţia acestei secţii din subsolul clădirii unde a fost amplasată la înfiinţarea Centrului Antidiabetic în anul 1999 la etajul 3 al clădirii Spitalului atribuindu-i-se un spatiu cu destinaţie exclusivă.

Secţia este vizitată zilnic de cca. 100-150 de bolnavi, şi cum preocuparea şi obiectul nostru de activitate principal, fiind lupta contra diabetului şi contra deficienţelor de vedere, era firesc să ne preocupe cu prioritate soarta acestei secţii. O spunem răspunzând unei întrebări pe care ar putea-o pune orice sătmărean interesat de soarta „sănătăţii”.

Ce am făcut noi aici, vă spunem: s-a amenajat o sală de aşteptare (probabil vom reuşi să o dotăm şi cu nişte scaune noi); un spaţiu destinat instruirii bolnavilor; a fost integral refăcut grupul sanitar compus dintr-un spaţiu destinat personalului dotat cu duş dar şi unul pentru bolnavi;  o sală mare de lucru; un salon cu 3 paturi destinat internării pentru o zi în scopul investigaţiilor necesare; a fost refăcută reţeaua electrică; au fost montate corpuri de iluminat; au fost schimbate ferestre cu altele noi cu geam termopan; au fost schimbate uşile de la intrare în secţie; caloriferele vechi au fost schimbate cu altele noi performante; igienizarea întregii secţii şi zugrăvirea şi vopsirea integrală.

La inaugurare au participat o parte din sponsorii noştri, Domnii Iuliu Ilyes şi Csehi Arpad, Primarul Municipiului şi respectiv Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, care au vorbit celor prezenţi.

Banii utilizaţi pentru aceste lucrări au fost acumulaţi la balul de caritate din aprilie a.c. Dar şi cu acest bal avem o adevărată epopee. În club au existat două opinii: una pro şi alta contra organizării balului: cum să apelăm noi la cetăţenii oraşului să sponsorizeze, să vină la bal, în această perioadă de grea criză economico-financiară, spuneau unii. Au avut şi un succes deoarece în anul 2009 Lions Club „Someş” Satu Mare nu a organizat această acţiune. Reluând subiectul în acest an, probabil cu mai mulţi susţinători ai ideii pozitive am recurs la organizare şi se pare că a fost unul din cele mai reuşite. S-au strâns 10.000 Euro (acum toată lumea vorbeşte în euro). Totuşi  am  depăşit această sumă. Dacă avem în vedere faptul că – uzând de toate părghiile de care dispunem – am avut multe înlesniri la materiale folosite şi am beneficiat de manoperă ieftină se poate face o apreciere privind valoarea investiţiei.

2.

Ca în fiecare an – aşa cum i-am obişnuit deja pe concetăţenii noştri – organizăm controlul diabetului în masă, desigur că în colaborare cu Centrul Antidiabetic (nu este greu şefii de aici, dr. Marta Bzduch şi Dr. Silaghi Iosif sunt „Lei” sătmăreni ca şi noi) cu concursul personalului sanitar din Spitalul Judeţean Satu Mare (oare când ne vom achita de datoriile ce le avem faţă de aceşti harnici slujitori ?) de la orele 9 la 18 au fost consultaţi şi li s-au făcut analize, unui număr de 710 persoane. Detaliile şi rezultatele vor fi anunţate după prelucrarea datelor.

Ne declarăm mulţumiţi de modul de desfăşurare şi de rezultatul acţiunii.

3.

Programul „screening oftalmologic” preluat din programul Lions Internaţional este în plină desfăşurare. După Grădiniţa nr. 1 unde consultaţi fiind 22 de copii din care au fost depistaţi 2 copii „cu probleme” astăzi programul „ochi sănătoşi vedere clară” s-a desfăşurat la Grădiniţa „Dumbrava minunată” unde din cei 40 de copii examinaţi au fost depistaţi 5 copii cu afecţiuni specifice care vor fi puşi sun tratament şi supraveghere. Putem spune deci că în proporţie de cca. 10% copii de vârstă preşcolară au probleme de vedere. Depistate din timp ele au şanse de corectare. Deci acţiunea noastră este eficientă, programul trebuie continuat.

De remarcat este faptul că la această din urmă locaţie – ştiind din timp despre acţiunea noastră – au însoţit copiii la acest „examen” şi părinţii; unul sau doi, sau o bunicuţă, dar au venit ! Parcă ai o şi mai mare tragere de inimă când vezi implicarea familiei în chestiunile viitoarei generaţii.

4.

Ca în fiecare an în a doua decadă a lunii septembrie s-a desfăşurat la Tăşnad tabăra copiilor diabetici. 11 Copii care au răspuns chemării clubului nostru, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani s-au bucurat timp de 3 zile de un program de instruire şi de recreere deosebire. Ceea ce a fost deosebit  fata de anii precedenţi, în această tabără au venit copii care „aici au făcut primii paşi” în ceea ce este necesar să ştie şi să facă pentru a avea o viaţă normală chiar fiind afectaţi de această maladie. Apelăm la concursul familiilor în care sunt copii cu această afecţiune pentru a fi şi mai preocupate de „învăţarea abecedarului diabeticului” iar noi le vom fi aproape în continuare.

5.

Marţi 16 noiembrie a.c. – după sesiunea ordinară a clubului – cu toţii vom fi prezenţi în piaţa Palatului Administrativ din Satu Mare pentru a admira clădirea luminată în albastru. Vor fi prezenţi şi partenerii noştri media care vor primi toate informaţiile legate de programele şi activitatea noastră desfăşurată exclusiv în folosul comunităţii.

De ce este luminată în albastru: au întrebat unii dintre ziariştii, prezenţi la inaugurarea de la spital, şi le dăm răspunsul. În anul 2007 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat cercul albastru ca simbol al unităţii în lupta contra diabetului. Tot atunci – când s-a fixat şi data de 14 noiembrie ca „ziua internaţională a diabetului” – s-a stabilit ca în această zi, să fie iluminate în albastru clădiri, statui, sau alte astfel de obiective, albastrul fiind culoarea steagului Naţiunilor Unite considerată speranţa de reuşită împotriva pandemiei diabetului.

Pentru cine nu ştie încă, Lions este din anul 1954 membru fondator al ONU cu statut de ţară iar ziua Lios se serbează anual la Viena şi New York.

A consemnat UHA.

CLUBUL LIONS „SOMEŞ” Satu Mare în teritoriu: în orasul Tasnad în ziua de 12 octombrie 2010

Acţiunea caritabilă al clubului „Lions” Someş Satu Mare  desfăşurată în colaborare cu Spitalul Judeţean şi cu Primăria Municipiului Tasnad în scopul depistării şi apoi tratării persoanelor bolnave de diabet s-a bucurat de un succes deosebit.

Diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile; combaterea şi tratarea lui constituie o prioritate a fenomenului „Lions Internaţional” şi a Clubului nostru . Centrul de diabetologie Satu Mare estimează că aproximativ 4% din populaţia judeţului Satu Mare suferă de această boală. Şi mai alarmant este faptul că aproape o treime dintre aceste persoane nu sunt conştiente de existenţa bolii. Dincolo de aceste statistici şi ştiri îngrijorătoare, vestea bună este că depistat la timp diabetul zaharat poate fi ţinut sub control.

Tocmai această veste bună este motivaţia pentru care Clubul „Lions” Someş Satu Mare acordă o atenţie prioritară informării populaţiei asupra riscurilor letale pe care le prezintă ne depistarea diabetului zaharat în timp util, ajutându-i şi determinându-i totodată pe sătmăreni, în cadrul unor acţiuni riguros organizate să facă pasul corect în ceea ce priveşte cunoaşterea, prevenirea şi reducerea oricăror riscuri care le-ar putea afecta sănătatea.

Putem spune că întâlnirile sătmărenilor cu membrii Clubului Lions Someş Satu Mare şi personalul medical autorizat, au devenit deja o tradiţie, la fel cum specialiştii din cadrul Centrului de Diabetologie Satu Mare s-au dovedit a fi, an de an,  parteneri reali în acţiunile noastre caritabile.

La acţiunea caritabilă organizată în data de 12 octombrie 2010 la Tasnad, au   fost examinate  un număr de 111 de persoane, din care 56 de persoane au fost îndrumate spre medicii de familie pentru completarea analizelor, din care un număr de peste 30 persoane sunt suspecte de  diabet zaharat şi imediat au fost luate în evidenţă pentru tratament şi urmărire atentă la Centrul Antidiabetic judeţean.

Personalul de specialitate asigurat de Spitalul Judeţean Satu Mare şi Spitalul Tăşnad – care s-a dăruit total acţiunii noastre – a fost la înălţime. Fără să dăm nume, am avut medici voluntari (dornici să-şi păstreze anonimatul) care au complinit activitatea specifică cu sfaturi şi îndrumări de specialitate deosebit de utile. Le mulţumim

Activităţile întreprinse în ultimii ani relevă faptul că – în ciuda numărului tot mai mare de diabetici din judeţ – cazurile depistate la timp au salvat vieţi, fapt ce ne încurajează să promovăm şi în continuare programe proprii de monitorizare şi informare a populaţiei judeţului nostru în privinţa diabetului zaharat.

L i be r t y  ,   I n t e l l i g e n c e  ,   O u r   N a t i o n s   S a f e t y   !

Un sfert din tăşnădenii consultaţi sunt suspecţi de diabet zaharat

Autor GNV Locale 12 Octombrie 2010

La acţiunea de determinare gratuită a glicemiei

La acţiunea de determinare gratuită a glicemiei organizată ieri la Tăşnad de Clubul Lions Someş Satu Mare au fost examinate 111 persoane. Un număr de 56 de persoane au fost îndrumate spre medicii de familie pentru completarea analizelor, din care un număr de peste 30 persoane sunt suspecte de diabet zaharat şi imediat au fost luate în evidenţă pentru tratament şi urmărire atentă la Centrul Antidiabetic Judeţean. Personalul de specialitate a fost asigurat de Spitalul Judeţean Satu Mare şi Spitalul Tăşnad. Diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile. Centrul de diabetologie Satu Mare estimează că aproximativ 4% din populaţia judeţului Satu Mare suferă de această boală. Şi mai alarmant este faptul că aproape o treime dintre aceste persoane nu sunt conştiente de existenţa bolii, se arată într-un comunicat de presă emis de Clubul Lions Satu Mare. Szasz Lorand

http://www.gazetanord-vest.ro/2010/10/12/un-sfert-din-tasnadenii-consultati-sunt-suspecti-de-diabet-zaharat/

Comunicat de presă

(din 08 oct. 2010)

În cadrul programelor desfăşurate de Lions Club „Someş” Satu Mare, în folosul comunităţii, ocupând loc primordial combaterea şi tratarea bolnavilor de diabet, se desfăşoară gratuit, la Tăşnad în ziua de 12 oct. 2010 între orele 10 – 15 în Casa de Cultură a oraşului „determinarea glicemiei în masă”. Toţi locuitorii oraşului precum şi cei din localităţile apropiate sunt aşteptaţi să răspundă acestei chemări. Urmare succesului acţiunii similare desfăşurată în Municipiul Carei şi an de an în Satu Mare sunt aşteptaţi şi cetăţenii din această parte de judeţ să răspundă chemării. Cheltuielile privind consumabilele sunt în totalitate suportate de Lions Club „Someş” Satu Mare iar personalul de specialitate  este asigurat de Spitalul Judeţean Satu Mare şi Spitalul Tăşnad sub coordonarea „leilor” Dr. Marta Bzduch şi dr. Silagi Iosif. Şi Primăria Tăşnad sprijină acest program în folosul cetăţenilor.

CLUBUL LIONS „SOMEŞ” Satu Mare în teritoriu:  în Municipiul Carei în ziua de  17 iunie 2010

Acţiunea caritabilă al clubului „Lions” Someş Satu Mare  desfăşurată în colaborare cu Spitalul Judeţean şi cu Primăria Municipiului Carei în scopul depistării şi apoi tratării persoanelor bolnave de diabet s-a bucurat de un succes deosebit.

Diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile; combaterea şi tratarea lui constituie o prioritate a fenomenului „Lions Internaţional” şi a Clubului nostru . Centrul de diabetologie Satu Mare estimează că aproximativ 4% din populaţia judeţului Satu Mare suferă de această boală. Şi mai alarmant este faptul că aproape o treime dintre aceste persoane nu sunt conştiente de existenţa bolii. Dincolo de aceste statistici şi ştiri îngrijorătoare, vestea bună este că depistat la timp diabetul zaharat poate fi ţinut sub control.

Tocmai această veste bună este motivaţia pentru care Clubul „Lions” Someş Satu Mare acordă o atenţie prioritară informării populaţiei asupra riscurilor letale pe care le prezintă ne depistarea diabetului zaharat în timp util, ajutându-i şi determinându-i totodată pe sătmăreni, în cadrul unor acţiuni riguros organizate să facă pasul corect în ceea ce priveşte cunoaşterea, prevenirea şi reducerea oricăror riscuri care le-ar putea afecta sănătatea.

Putem spune că întâlnirile sătmărenilor cu membrii Clubului Lions Someş Satu Mare şi personalul medical autorizat, au devenit deja o tradiţie, la fel cum specialiştii din cadrul Centrului de Diabetologie Satu Mare s-au dovedit a fi, an de an,  parteneri reali în acţiunile noastre caritabile.

Dacă ne amintim taberele organizate an de an pentru copiii diabetici, despre care am mai informat.

Din Municipiul Satu Mare unde au fost organizate astfel de acţiuni pentru care am fost recompensaţi (foto Diploma pentru Acţiunea din 2008) nu odată de către District şi chiar de la centru din Oak Brook SUA am ajuns la concluzia că acţiunea ar fi bine să fie organizată nu doar cu ocazia „zilei diabetului” şi nu doar în Satu Mare ci şi în alte localităţi, acum a avut loc la Carei.

Membrii clubului nostru prezenţi în majoritate au contribuit afectiv prin îndrumarea cetăţenilor  - trecători întâmplător prin parcul din centrul oraşului – să facă un popas în cortul amenajat cu sprijinul Primăriei pentru a se gândi şi la sănătatea lor.

La acţiunea caritabilă organizată în data de 17 iunie 2010 la Carei, au   fost examinate  un număr de 422 de persoane, din care 50 de persoane au fost îndrumate spre medicii de familie pentru completarea analizelor, iar un număr de 8 persoane au fost depistate cu diabet zaharat şi imediat luate în evidenţă pentru tratament şi urmărire atentă la Centrul Antidiabetic judeţean. Să nu credeţi că aceste persoane ştiau de ce suferă.

La orele 17 întreg personalul şi „leii” prezenţi au făcut bilanţul (foto din final): foarte bine.

Iată de ce obiectivul principal al „leilor” sătmăreni,  constă în punerea la dispoziţia populaţiei aparent sănătoase din judeţ a mijloacelor medicale necesare testării glicemiei (ştiut fiind că un test de glicemie efectuat la timp poate preveni diabetul şi îţi poate salva viaţa) şi nu în ultimul rând un program de educare şi informare în rândul bolnavilor deja depistaţi – mai ales a copiilor -  (foto cu fetiţa şi eventual alta) asupra tratamentului pe care îl implică diabetul zaharat, precum şi a învăţării paşilor necesari pentru a duce o viaţă normală, chiar şi sub spectrul unei boli considerată (cel puţin deocamdată) invincibilă.

Activităţile întreprinse în ultimii ani relevă faptul că – în ciuda numărului tot mai mare de diabetici din judeţ – cazurile depistate la timp au salvat vieţi, fapt ce ne încurajează să promovăm şi în continuare programe proprii de monitorizare şi informare a populaţiei judeţului nostru în privinţa diabetului zaharat.

Leu sătmărean, Ungur Horia Adrian

ZIUA DIABETULUI 2009

PRILEJ DE ACŢIUNE PENTRU LIONS CLUB "SOMEŞ" SATU MARE

14 noiembrie, Ziua internaţională a Diabetului...Având ca simbol un cerc albastru...Ziua de naştere a lui Frederick Banting, câştigatorul premiului Nobel pentru medicină în 1923, pentru descoperirea insulinei. Fie vorba între noi, în 1921 românul Nicolae Paulescu descoperise principiul antidiabetic din pancreas şi îl denumise pancreină. Comitetul Nobel recunoaşte în 1969 meritele şi prioritatea lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic...iar lucrurile se cam opresc aici în privinţa recunoaşterii meritelor  celui a cărui contribuţie în ameliorarea stării de sănătate a celor atinşi de această maladie rămâne în cvasi-anonimat.

Anul acesta 14 noiembrie a fost marcat în Satu Mare prin iluminarea în albastru a Palatului Adminstrativ şi prin acţiunea de depistare în masă a diabetului zaharat.

Timp de mai multe zile oraşul nostru s-a înscris în salba albastră prin care Lions Club International marchează preocuparea în această direcţie. Câţiva dintre noi ne-am întâlnit sâmbătă seara în Piaţa Prefecturii, presa locală a fost prezentă sau măcar informată despre eveniment şi l-a relatat.

Piesa de rezistenţă a fost însă acţinea de depistare în masă a diabetului, organizată de LC Satu Mare Someş, aflată anul acesta la cea de-a patra ediţie şi care a fost, ca de obicei, un succes. (De ce să nu o recunoaştem, în fond nu e loc de modestie aici!).

Pentru început preocuparea noastră a fost ca evenimentul sa fie bine popularizat cu câteva zile înainte şi în ziua de luni, 16 noiembrie. În acest sens am avut alături mass-media locală şi bisericile, au fost distribuiţi fluturaşi şi în oraş au fost lipite afişe care anunţau locul, intervalul orar, scopul acţiunii leilor satmareni.

Aşadar, iată-ne luni, 16 noiembrie, la ora 7, începând pregătirile...Instalăm pentru început îmnsemnele Lions, cele doua termosuflante industriale, holul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor este un spatiu enorm, se pretează foarte bine la ce urmează a se petrece, dar...e rece. Odată dezmorţită atmosfera, sosesc şi sunt instalate cele două copiatoare, unul la intrare, unde vor fi fotocopiate actul de identitate al persoanei consultate şi un formular cuprinzând mai multe rubrici: înalţime, greutate, circumferinţa taliei, indice de masă corporală, tensiune arterială, glicemie, colesterol, trigliceride, iar celălalt la ieşire, unde se copiază fişa completată. Acestea sunt de altfel standurile pe la care urmează să treacă cei care vor fi examinaţi. Mai exact, trigliceridele şi colesterolul vor fi determinate numai pentru acele persoane care, după măsurătorile anterioare, trezesc suspiciune de diabet.

La ora  8 sosesc şi angajaţii Centrului Antidiabetic, împreună cu prietenii noştri Lions Marta Bzduch şi Jozsef Syilagyi, medici diabeticieni. Sunt aranjate mese, fotolii, amenajate standurile de lucru.

La ora 9 se deschid, în sfârşit, uşile,  cele aproape 100 de persoane care aşteptau încep sa intre, iar circuitul de consultare să funcţioneze. Până undeva către orele 14 fluxul a fost continuu, lucrurile s-au desfăşurat cu calm, răbdare, în ordine. După orele 14 au început să vina mai puţini oameni, în sensul că medicii şi asistentele şi-au găsit atâta timp încât sa prânzească pe fugă...

La ora 18 uşile au fost închise...cu satisfacţia muncii de peste zi şi cu o uşoară frustrare că numărul celor consultaţi ar fi putut fi mai mare...

În cadrul şedinţei noastre din 24 noiembrie, Lion Jozsef Szilagyi a prezentat bilanţul, după cum se poate vedea mai jos, în extrasul din raportul său:

  • Persoane investigate 1047.
  • Diabet zaharat confirmat 52
  • Suspiciune de DZ 20
  • Persoane cu exces ponderal 823 din care obeze (IMC>30 în număr de 304), supraponderale( IMC>25<29,9) în număr de 519.
  • Hipertensiune arterială sistolică 152
  • Hipertensiune arterială diastolică 92
  • Hipertensiune arterială S+D 53
  • Dislipidemii 63.

Activitatea de specialitate a fost întreprinsă de 4 medici si 15 cadre medii cu pregătire de specialitate.

Datele de mai sus ne duc din nou  la concluzia că in judetul Satu Mare factorii de risc cardiovascular se situează la un nivel foarte înalt , de unde justificarea numărului mare de infarcte de miocard si accidente vasculare cerebrale invalidante sau fatale. În acelaşi timp putem atrage atentia factorilor de decizie în domeniu de necesitatea măsurilor de combatere a factorilor de risc mai sus menţionaţi.

Ceea ce nu apare în raport este faptul că, din cele 20 de persoane cu suspiciune de diabet zaharat, la 8 acesta s-a confirmat ulterior. Ca să parafrazez din clasici în viaţă ( şi aici mă refer la prietenul nostru  PDG Răzvan Rotta) avem tristeţea de a fi depistat 60 de persoane suferind de diabet, dar bucuria de  a-i fi liniştit pe ceilalţi 987 !

Desigur, atât acţiunea în sine cât şi rezultatele au fost mediatizate în presa locală.

Lucrurile nu se încheie însă aici. Pentru că implicarea şi participarea membrilor Clubului nostru a atins cote neaşteptate, entuziasmul faţă de acest gen de acţiune este general. Şi uite-aşa s-a născut ideea de a organiza acţiuni de depistare în masă a diabetului şi în alte oraşe din judeţ. Şi mai mult decât atât, cum Centrul Antidiabetic ar avea nevoie de o renovare, am hotărât ca noi, Lionsii din Satu Mare, sa ne asumăm această sarcină. Şi aceasta va fi tema următorului bal de caritate...Uraţi-ne succes, dragi prieteni, avem nevoie de el...

Nu pot sa închei fără a menţiona ca nu numai depistarea diabetului ne preocupă, ci şi gestionatea acestei maladii. Şi în acest sens vă amintim că noi organizăm o tabără pentru copii diabetici în fiecare primăvară.

Niculae Aldea Preşedinte 2009-2010 LC “Someş” Satu Mare

COMEMORAREA ZILEI MONDIALE A DIABETULUI IN JUDETUL SATU MARE 14 NOIEMBRIE 2008

Incepand cu anul 2001 in judetul Satu Mare a devenit o traditie comemorarea la data de 14 noiembrie a zilei mondiale a diabetului. De atunci la aceasta data in fiecare an s-au desfasurat actiuni de determinare a glicemiei la populatia aparent sanatoasa din judet. Cu aceste ocazii au fost examinate un numar de 4562 persoane din care 4% au fost depistate cu diabet zaharat si luate in evidenta ,tratament si urmarire la centrul antidiabetic judetean.    Importanta problemei este subliniata de faptul ca in ultimii 8 ani numarul diabeticilor in evidenta a crescut de la 2500 la peste 12 000. Activitatile intreprinse in ultimii 3 ani , de cand se implica un numar mai mare de sponsori , respectiv Clubul Lions “Somesul” din Satu Mare cu participarea efectiva a membrilor sai au permis largirea investigatiilor cu determinarea colesterolului,trigliceridelor serice, a tensiunii arteriale, greutatii, inaltimii, circumferintei abdominale. In acest mod populatia investigata s-a dovedit a fi obeza sau cu supragreutate in procent de 75%, 35% cu hipertensiune arteriala netratata, deci cu risc foarte mare pentru a face accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Toate acestea explica locul fruntas pe care il ocupam in statisticile nationale cu privire la morbimortalitatea cardiovasculara din Romania.

Dorind continuarea ecestei activitati , in ziua de 14 noiembrie 2008 , Autoritatea de Sanatate Publica, Spitalul Judetean de Urgenta , Centrul de Diabet Judetean in parteneriat cu Clubul Lions “Somesul “Satu Mare  va organiza o noua actiune de depistare in masa la care invitam sa ia parte tot mai multi concetateni ai nostri pentru a ne ajuta in prevenirea afectiunilor cardiovasculare in judetul nostru.

VA ASTEPTAM CU DRAG IN 14 NOIEMBRIE 2008 INTRE ORELE 08.00 SI 18 00 LA CASA DE CULTURA A SINDICATELOR DIN PIATA 25 OCTOMBRIE !

ZIUA DIABETULUI 2006

De Ziua Mondială a Diabetului 2006 Peste 1300 de sătmăreni și-au măsurat gratuit glicemia

Marţi, 14 noiembrie 2006, între orele 8.00 şi 18.00, Clubul Lions “Someş” Satu Mare a organizat,împreună cu Centrul Judeţean Antidiabetic, o acţiune gratuită pentru determinarea glicemiei şi măsurarea tensiunii arteriale. Acţiunea, desfăşurată în holul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului şi a avut drept scop sensibilizarea sătmărenilor pentru depistarea la timp a diabetului zaharat şi a hipertensiunii arteriale. “De la primele ore ale dimineţii am fost asaltaţi de un număr mare de persoane dornice să-şi verifice aceşti parametri  de sănătate. Ne-am aşteptat la un număr atât de mare de persoane, întrucât şi la celelalte trei acţiuni anterioare, din 2001, 2002 şi 2004, am avut mult de lucru. Au venit şi diabetici, persoane pe care le-am recunoscut din baza noastră de date, deşi scopul principal al acţiunii este depistarea unor posibile noi cazuri de diabet” a spus Marta Bzduch, medic primar pediatru specializată în diabetologie pediatrică şi membră a LC “Someş” Satu Mare. Cu ocazia conferinţei de presă desfăşurată la încheierea acţiunii, Ioan Petruca, preşedintele LC Satu Mare, a spus că, la apelul făcut de a veni la analize medicale gratuite, au răspuns aproximativ 1.370 de persoane, din care au fost depistate 41 de noi cazuri de diabet. Testarea a fost gratuită. Cei care s-au prezentat benevol la acest test au fost cântăriţi, li s-a măsurat înălţimea şi circumferinţa taliei, li s-a măsurat tensiunea arterială, le-a fost determinată glicemia. Celor care au prezentat factori de risc din determinările mai sus amintite li s-au determinat nivelul colesterolului, al trigliceridelor şi s-a făcut un examen pentru fundul de ochi. “Am dorit o schimbare a mentalităţii concetăţenilor, în sensul de a-I face să înţeleagă cât de importantă e prezentarea la un control medical. Pentru succesul acestei acţiuni am încercat o mare satisfacţie şi de aceea o vom mai repeta şi altădată.” Horia Adrian Ungur, past preşedinte al LC Satu Mare, a dorit să sublinieze că membrii clubului, ghidaţi de motto-ul asociaţiei, “Noi servim”, doresc să mulţumească pentru succesul acţiunilor desfăşurate, nu numai sponsorilor ci şi, în mod special, celor care răspund chemării. O evaluare profesională a acţiunii a făcut-o dr. Iosif Silaghi, medic specialist în boli de nutriţie şi diabet: “Am făcut un pas înainte printr-o mobilizare deosebită a cetăţenilor. A fost acţiunea cea mai reuşită. Din fericire sau din păcate am reuşit să depistăm 4,5% din numărul persoanelor prezentate ca fiind suferinde de diabet. Ele vor urma un tratament specific. Am constatat că peste 60% din pacienţi sunt suprponderali sau obezi şi că există foarte multe cazuri cu risc cardiovascular. Satu Mare este un judeţ plasat între primele 10 din ţară în ce priveşte patologia cardiovasculară. Intervenind la timp în aceste afecţiuni putem contribui la o scădere a îmbolnăvirilor.” Prezent la această acţiune, VDG II Niels Schnecker a felicitat clubul din Satu Mare, “care şi-a dovedit reuşita.” Activitatea sa se înscrie în linia generală a lionismului internaţional, de combatere a orbirii şi tratamentul diabetului. În semn de recunoştinţă pentru sprijinul acordat în obţinerea de ochelari pentru copii, Ioan Petruca a înmânat distincţii lui Niels Schnecker, VDG II  şi Martei Bzduch, Mariei Todosciuc şi lui Iosif Silaghi, membri ai Clubului Lions Satu Mare.

Ioan Trifu Preşedinte fondator LC “Someş” Satu Mare

Articole:

www.informatia-zilei.ro/new/2009/11/26/52-de-satmareni-depista%C8%9Bi-cu-diabet-intr-o-singura-zi/

www.informatia-zilei.ro/new/2009/11/16/peste-1-000-de-satmareni-au-stat-la-coada-pentru-masurarea-gratuita-a-glicemiei/

www.informatia-zilei.ro/new/2009/11/13/14-noiembrie-ziua-mondiala-a-diabetului/

www.informatia-zilei.ro/new/2009/11/12/luni-va-avea-loc-o-ac%C8%9Biune-de-testare-gratuita-a-glicemiei/

www.informatia-zilei.ro/new/2009/10/28/masurare-gratuita-a-glicemiei-in-randul-popula%C8%9Biei-jude%C8%9Bului/

www.revistalions.ro/arhreviste/r12.pdf      PAG 17

www.revistalions.ro/arhreviste/r22.pdf pag 5

www.romedic.ro/medici-voluntari-masoara-gratuit-glicemia-0N15995

www.satu-mare.ro/evenimente/2005/05/30/diabetici.html