Slideshow

no images were found

Leo

Jocurile Nationale Special Olympics Romania 2010, Satu Mare,18-21 iunie

In perioada 18-21 iunie 2010, la Satu Mare, a avut loc un eveniment de mare anvergura, Jocurile Nationale “Special Olympics”, organizat de Fundatia Special Olympics Romania cu sprijinul Vodafone la care au participat 250 de sportivi cu dizabilitati intelectuale de la diverse asociatii, organizatii, ONG-uri si scoli speciale din 21 de judete si din municipiul Bucuresti concurand in cadrul unor competitii de atletism, abilitati individuale in baschet si fotbal.

Ceremonia de deschidere a avut loc sambata 19 iunie 2010  intre orele 18:00 – 19:30 la Sala Ady Endre a Liceului cu Program Sportiv Satu Mare, str. Ioan Slavici, nr. 43. Printre oficialitatile prezente a fost si primarul municipiului Satu Mare domnul Iuliu Ilyes. Competitiile sportive au debutat sambata desfasurandu-se atat la Liceul Teoretic German Johann Ettinger cat si la Colegiul Tehnic Traian Vuia Satu Mare.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul a 160 de voluntari din partea urmatoarelor institutii: Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, U.N.E.F.S. Bucuresti, Liceul German Johann Ettinger, Colegiul Tehnic Traian Vuia si voluntarii Clubului Leo din Satu Mare.

Duminica 20 iunie 2010, in sala de sport a Colegiului Tehnic Traian Vuia tinerii sportivi cu dizabilitati intelectuale care nu au implinit inca varsta de 8 ani au participat la anumite jocuri si intreceri sportive fiind in final premiati cu pachete cu jucarii de catre voluntarii Clubului Leo din Satu Mare.

Special Olympics Romania a derulat un program denumit “ Sportivi Sanatosi” (Healthy Athlets), destinat imbunatatirii starii de sanatate si conditiei fizice a sportivilor cu dizabilitati intelectuale cu efect in cresterea performantelor sportive si a integrarii lor sociale.

Sportivii Special Olympics participanti la Jocurile Nationale au primit o varietate de servicii de sanatate prin consultatiile si recomandarile ce s-au efectuat de catre specialistii voluntari. Disciplinele care au avut loc in 20 iunie 2010 au fost: Special Olympics Opening Eyes Lions Club International (evaluari de oftalmologie – program in parteneriat cu Lions Club International), Healthy Hearing (evaluari O.R.L.) si Fit feet (evaluari referitoare la sanatatea piciorului).

In urma evaluarilor Opening Eyes, sportivii Special Olympics au primit gratuit pe baza recomandarilor facute de catre specialisti ochelari de vedere sau de soare. Acest lucru fiind posibil prin bunavointa partenerilor nostri de la Essilor Romania.

Acest eveniment anual Special Olympics Romania este cel mai mare din domeniu prin care se celebreaza sportul si fair-play-ul pentru a contribui impreuna la integritatea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

Printre partenerii evenimentului au fost Fundatia Vodafone, S.C. Andretennis S.R.L.Primaria Municipiului Satu Mare, Essilor, Safilo, Lions Club International, Clubul Leo, Nivea, U.N.E.F.S. Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Rostar, Carrefour si multi alti.

Fundatia Special Olympics din Romania a fost infiintata din noiembrie 2003 ca parte integranta a miscarii sportive internationale Special Olympics.

Special Olympics contribuie la integritatea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale incurajand comunicarea prin sport. Special Olympics ofera persoanelor cu nevoi speciale sansa de a-si descoperii si dezvolta potentialul si calitatile sportive prin intermediul programelor de pregatire si a competiilor sportive.

Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei si ai comunitatii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienta care insufla energie, sanatate, incredere in sine si bucuria de a trai.

In cele ce urmeaza voi reda un scurt interviu cu doamna Katharina Kiss,director

Paul Petruca: Va rog sa va spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra , ce calitate detineti in cadrul Fundatiei Special Olympics,la a cata editie sunteti cu organizarea evenimentului?

Katharina Kiss: Sunt Katharina Kiss ,directorul programelor de sanatate si a programelor pe linie universitara in cadrul Fundatiei Special Olympics Romania.

La Satu Mare este cea de a 7 a editie ,prima s-a desfasurat la Bucuresti in anul 2004.

Care au fost criteriile de alegere a locatiei, si de ce Satu Mare?

Orasul Satu Mare ca loc de desfasurare a acestei competitii datorita eforturilor depuse de doamna Kerti Gyiongi,reprezentanta Asociatiei Langdon Down Transilvania, care anul trecut la JNSO de la Buzau s-a oferit sa organizeze si sa gazduiasca evenimentul la Satu Mare.

La fiecare editie se incearca schimbarea zonei , si desigur sprijinul pe plan local e foarte important.La Satu Mare Primaria Orasului si o serie de ONG uri ne au  spijinit .Oamenii , si comunitatea in general din fiecare oras in care ne deplasam constientizeaza mai bine problemele persoanelor cu dizabilitati intelectuale si faptul ca acesti oameni sunt printre noi si ca au mai multe calitati decat dizabilitati.

PP Sa inteleg ca mesajul  Special Olympics a fost inteles si receptionat de comunitate  asa cum ati dorit?

KK Prin toate programele pe care Special Olympics le desfasoara fie ca sunt programe sportive sau de evaluare a starii de sanatate,programe educationale pt familii si tineri scopul este acelasi integrarea acestora in societate.

Mai nou se incearca si angajarea pers. cu dizabilktati iintelectuale.

PP Cati participanti au fost?, din cate judete? Conditii de participare?

KKDe aceasta data evenimentul a fost organizat pt ONG uri,sportivi prezenti sunt cu abilitati reduse sunt adevarati sportivi Special Olympics. Sunt 250 de sportivi din 21 de judete de la 27 judete din tara.Conditiile de participare sunt simple se aloca  o anumita cota / judet .

PP Care a fost perioada de desfasurare si ce probe au avut loc?

KK 17-21 iunie iar Probele sportive care s-au desfasurat au fost probe de atletism,baschet sau fotbaal dar nu jocurile clasice ci abilitati individuale din aceste probe.Ei neputand sa lege faze de baschet, dar aruncari la cos, conducerea mingii probe individuale dar si atletism.

PP In ce au constat probele Special Olympics Opening Eyes Lions Club International ,Healthy Hearing  si Fit feet ?

KK.In mod normal sunt 6 discipline dar de aceasta data au fost alese doar cele mai interesante 3 Healthy Hearing

Un circuit de evaluari in cadrul caruia se verifica auzul, Special Olympics Opening Eyes Lions Club International verificarea capacitatilor vizuale si Fit feet referitoare la sanatatea piciorului.

PP De cand colaboareaza Lions International cu Fundatia Special Olympics?

KK Aceasta colaborare este una la nivel international Lions Club International  fiind Partenerul  Oficial aldisciplinei de Opening Eyes ea numindu-se Special Olympics Opening Eyes Lions Club International.

Clubul Lions sustine Fundatia Special Olympics de multi ani, nu doar printr-o contributie financiara importanta dar si prin aportul  pe care il aduc an de an prin faptul ca membrii Lions si Leo participa la evenimentele S.O. in calitate de   voluntari.

PP In ce au constat probele sau etapele de control la Programul Opening Eyes? Care a fost finalitatea programului?

S-au dat si ochelarii sportivilor? Cu sprijinul caror firme?

KK Sportivii pleaca cu o serie de informatii legate de imbunatatirea starii de sanatate si nu numai, primnmind servicii de sanatate de calitate  si gasind si disponibilitate din partea medicilor dar  e de mentionat faptul ca majoritatea acestor copii intampina probleme financiare. In afara de screeaning de vedere  sportivii pe baza prescriptilor facute de specialisti , medici oftamolologi,optometristi Cu spijinul a doua companii si ele partenere  globale a programului Opening Eyes :Essilor si Safilo li s-au oferit sportivilor ochelari de vedere sau de soare.Un lucru foarte important atat din punctual de vedere al organizatorilor cat si al parintilor pentru ca ,calitatea vietii este data si de perechea de ochelari potrivita.Toti participantii  au avut un rol deosebit in derularea programului fie ei medici, octometristi,studenti sau voluntari ,

PP Sportivii care au deficiente de vedere cu ajutorul celor doua firme si amediciilor care le stabilesc in mod correct dioptriile beneficiaza fie de ochelari de vedere fie de ochelari de soare.

KK Acesti copii trebuie sa se simta confortabil , si sa nu aiba senzatia ca merg la doctor  situatie care de multe ori ii sperie.

Acelasi lucru se intampla si la Healhy Hearing cei cu probleme primind aparate auditive.

PP Care e rolul programului Fit Feet?

KK Evaluarea sanatatii piciorului fiind realizata in Romania de ortopezi ,ea ar trebui realizata de catre podologi doar nu avem specialisti, sunt evaluate piciorele sportivilor din punct de vedere biomecanic, al igenei,al pielii si li se fac recomandari.Firma Theranova ne a fost partenera care a facut evaluari si recomandari foarte importante sportivilor.Aceste probleme nu trec de la sine dar o data rezolvate confera o calitate mai mare vietii.

PP Care este rolul asociatiilor, al parintilor in viata sportiviilor?

KK Ei sunt zi de zi alaturi de copii lor sau de sportivii din asociatie confruntandu-se cu problemele lor cotidiene.

Noi organizam si intalnirii intre familii si medici,pentru a preantampina problemele dar cu timpul si parintii devin specialisti invatand unii de la altii.Duminica au avut loc doua astfel de intalnirii in cadrul SO.

Un alt lucru pe care as dori sa il mentionez este participarea studentii de la medicina din Targu Mures.

Prezenta studentilor mi se pare un lucru minunat deorece prin aceste evenimente ei  reusesc sa se familiarizeze cu probvlematica celor cu dizabilitati intelectuale si de cele mai multe ori ei isi doresc sa revinas la evenimentele noastre , nu vor mai fi reticenti sa ii trateze  sa aiba integerea si rabdarea necesara sa ii abordeze asa cum se cuvine si mai ales sa ii respecte.

PP Acesta este un merit deosebit al studentilor de la medicina prin faptul colaborarii cu Special Olimpics dar este si o oportunitate pentru student in a se familiarize cu cei cu disabilitati intelectuale si cu problemele lor de zi cu zi.

KK Eu imi doresc foarte mult ca sa nu ne mai intalnim cu situatii de genul afise expuse la policlinica Nu tratam persoane cu dizabilitati.

PP Exista astfel de discriminari?

KK Din pacate si surprinzator pentru toata lumea exista.

PP Ca o concluzie va rog sa imi spuneti ce senzatie traiti in momentul in care premiati astfel de sportivi?

Evenimentul in sine e o mare bucurie pentru ei, faptul ca se intalnesc, participa fac sport iar in final sunt recunoscuti prin ceremonia de premiere cand primesc medalii.Faptul ca sunt recunoscuti ca apartin comunitati.

Noi organizatorii ne bucuram la final atunci cand ii premium, moment in care se vede rezultatul muncii depuse.

PP Totii sportivii sunt premiati? Aceasta actiune este una peste alta un indemn pentru sport, nu –i asa?

KK Da absolut toti participantii sunt premiati. Da, sigur ca da aceasta manifestare e un indemn spre miscare, voie buna organizata spre atingera telului de a avea o viata frumoasa simtind ca apartin comunitatii.

PP  Castigatorii de la Special Olympics participa in vreun fel la concursuri international sau exista faze europene sau mondiale ale SO?

KK Sigur ca da exista Jocuri de Iarna  S.O. dar Jocuri de Vara, Romania participand incepand cu anul 2003.

Anul acesta sunt Jocuri Europene SO organizate in Polonia la Varsovia unde va participa chiar o delegatie din Satu Mare.

Este un podium special si locul 6 fiind premiat absolute toti fiind premiati.

PP  Care e criteriul de participare la So? Pot paticipa si cei cu handicap fizic?

KK Criteriu este un iq sub 70 coeficient de inteligenta sub 70.Pentru cei cu handicap locomotor este o alta competitive Paralimpics dar in masura in care cel cu dizabilitati fizice are si un iq scazut poate participa la So. Diferenta intre ele este ca la Paralimpics criteriul de participare e performanta sportiva pe cand la S.o.  vorbim de un sport de masa si de performanta personala.

PP Fiind an de criza ati intampinat greutati de organizare in atragerea sponzorilor sau nu?

KK Anul acesta a fost cu dificultati dar pana la urma am reusit datorita sprijinului acordat de parteneri, cei care au oferit cadouri.noi nu avem finantare de la Stat depindem de sectorul Privat.Am reusit sa obtinem finantarea europeana alaturi de fundatia Motivation si avand ca scop integrarea in munca a celor cu astfel de dizabilitati.14 persoane au fost incadate in munca intr-un cadru normal.

Clubul Leo din Satu Mare a participat la eveniment cu 13 membri care au desfasurat activitati de voluntariat ajutand la inscrierea sportivilor la cele 3 circuite Special Olympics Opening Eyes Lions Club International ,Healthy Hearing  si Fit feet sub aripa octrotitoare a clubului parent Lions Somes Satu Mare care prin dl.Costea Ciprian a asistat, participat activ si incurajat actiunea.

Deorece unii dintre ei  sunt mebrii noi as dori sa ii amintesc Leiti Ioana,Budurlean Liliana doamne profesoare la Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhart din Satu Mare,Covaciu Raluca, Dron Alina,Cuha Cristian,Lengyel Gina,Szovati Gergely,Teodora Petran elevi ai Colegiului National Doamna Stanca ,Gabriela Lupou economist si altii care au dorit sa isi pastreze anonimatul.

Paul Petruca

Presedinte Club Leo Satu Mare

.

Spectacol pentru copiii diabetici

Organizatia de tineret “Leo” a grupului “Lions” din Satu Mare, a organizat  vineri, 3 iunie 2005, ora 17.00 la Filarmonica “Dinu Lipatti” un spectacol ,  cu scopul de a aduna fonduri pentru ajutorarea copiilor suferinzi de diabet si cu deficiente ale vederii. Spectacolul a fost prezentat de actorul Ciprian Vultur , au participat copiii de la Gradinita “Voinicelul”, de la Scolile generale: “Lucian Blaga”, “Ion Creanga” si “Vasile Lucaciu”.

Articole:

www.satu-mare.ro/evenimente/2005/05/30/diabetici.html