Slideshow

no images were found

Actiuni

Screening Oftalmologic

Lions Club “Somes” Satu Mare in colaborare cu d-na doctor oftalmolog Livia Olah in cadrul programul „screening oftalmologic” preluat din programul Lions Internaţional a efectuat consultatii oftalmologice la gradinitele nr1(22 octombrie), Dumbrava Minunata(12 noiembrie) si gradinita nr.9 (19 noiembrie). Chiar dacă nu au simptome şi nici nu sunt evidente, copiii pot avea probleme cu vederea. De aceea, medicii oftalmologi suţin că ar fi absolut necesar un consult de specialitate pentru toţi copiii cu vârste între 3 şi 4 ani. „Consultul oftalmologic al copilului în vârstă de 3-4 ani ar trebui să fie obligatoriu, la fel cum există obligativitatea vaccinărilor. În acest fel s-ar putea depista deficienţe, uneori foarte grave, situaţii foarte particulare, care frecvent sunt descoperite prea tarziu”. Din păcate, cel mic nu spune că nu vede bine pentru că el crede că aşa trebuie să vadă. D-na doctor Livia Olah adaugă că este recomandat screeningul pentru depistarea ambliopiei, strabismului și afectarea acuității vizuale la copiii mai mici de 7 ani. Vederea normală se dezvoltă odată cu utilizarea obișnuită, în egală măsură a ambilor ochi. Ambliopia, numită și "ochiul leneș", debutează de obicei când un ochi nu este folosit suficient, pentru ca sistemul vizual din creier să se dezvolte corespunzător. Creierul ignoră (neutralizează) imaginile de la nivelul ochiului leneș și le folosește numai pe cele formate în ochiul sănătos, ceea ce determină o vedere nesatisfăcătoare. Tratamentul ambliopiei trebuie instituit cât de curând este posibil după diagnostic. Tratamentul precoce de obicei poate compensa afecțiunea și trebuie început înainte ca vederea copilului să fie complet dezvoltată (înainte de vârsta de 9 sau 10 ani). Cu cât copilul este mai mic când i se instituie tratamentul, cu atât mai bune sunt șansele pentru dezvoltarea unei vederi normale. Ambliopia este greu de corectat după vârsta de 9 ani. Tratamentul corectează ambliopia antrenând creierul să folosească semnalele de la ochiul cu vedere slabă, clădind o conexiune mai puternică între creier și ochiul afectat și permițând vederii să se dezvolte normal în acel ochi. În cadrul programul „ochi sănătoşi vedere clară” au fost examinați un număr de 112 copii din care au fost depistaţi 15 copii cu afecţiuni specifice care vor fi puşi sub tratament şi supraveghere. Putem spune deci că în proporție de cca. 15% copii de vârstă preşcolară au probleme de vedere. Depistate din timp ele au şanse de corectare.

14 noiembrie, Ziua internaţională a Diabetului

14 noiembrie, Ziua internaţională a Diabetului…Având ca simbol un cerc albastru…Ziua de naştere a lui Frederick Banting, câştigatorul premiului Nobel pentru medicină în 1923, pentru descoperirea insulinei. Fie vorba între noi, în 1921 românul Nicolae Paulescu descoperise principiul antidiabetic din pancreas şi îl denumise pancreină. Comitetul Nobel recunoaşte în 1969 meritele şi prioritatea lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic…iar lucrurile se cam opresc aici în privinţa recunoaşterii meritelor  celui a cărui contribuţie în ameliorarea stării de sănătate a celor atinşi de această maladie rămâne în cvasi-anonimat.

Anul acesta 14 noiembrie a fost marcat în Satu Mare prin iluminarea în albastru a Palatului Adminstrativ şi prin acţiunea de depistare în masă a diabetului zaharat.

Timp de mai multe zile oraşul nostru s-a înscris în salba albastră prin care Lions Club International marchează preocuparea în această direcţie. Câţiva dintre noi ne-am întâlnit sâmbătă seara în Piaţa Prefecturii, presa locală a fost prezentă sau măcar informată despre eveniment şi l-a relatat.

La Satu Mare, aceasta zi a fost marcata prin doua actiuni importante< campania de determinare gratuita a glicemiei si inaugurarea noului Centru Antidiabetic din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare (II).

În judeţul Satu Mare sunt înregistrate în prezent 14.500 de persoane diagnosticate cu diabet, din care 2.500 sunt insulino-dependente.

Riscurile diabetului

Diabetul se manifesta atunci cand pancreasul nu produse suficienta insulina sau nu produce deloc. Factorii de risc cei mai importanti sunt< fumatul, hipertensiunea arteriala si obezitatea. Semnele diabetului sunt< setea exagerata, scaderea in greutate fara motiv si slabirea vederii. Conform specialistilor, pana in 2030, unul din 13 adulti din intreaga lume ar putea suferi de diabet. Pentru ca aceste previziuni sa nu devina realitate, se demareaza an de an campanii de prevenire. De asemenea este ingrijorator faptul ca tot mai multi copii ajung sa fie diagnosticati cu diabet. Riscurile diabetului asupra organismului sunt mari daca boala nu este tinuta sub control. Diabetul este cauza majora a noilor cazuri de orbire, este responsabil pentru 44% din noile cazuri de complicatii renale in stadiu final si cauza majora in 60% din noile cazuri de amputatii a picioarului in fiecare an. Se inregistreaza de 2-4 ori mai multe acticiente cerebrovasculare si  boli cardiovasculare. Totodata, scurteaza durata medie de viata cu 5-10 ani. Potrivit specialistilor, pentru a nu ne imbolnavi, trebuie sa adoptam o alimentatie optima,echilibrata in calorii, insotita de activitate fizica de minim 30 de minute pe zi, sapte ore de somn, fara abuz de alcool si tutun si cu abilitate de a lupta impotriva stresului. In acelasi timp se recomanda testarea periodica a glicemiei.

În judeţul Satu Mare sunt înregistrate în prezent 14.500 de persoane diagnosticate cu diabet, din care 2.500 sunt insulino-dependente.

14 Noiembrie - "Ziua Modiala a Diabetului"

Pentru a se marca pe plan local data de 14 Noiembrie, "Ziua Mondială a Diabetului", incepand de la mijlocul saptamanii trecute Palatul Administrativ este luminat in albastru. Simbolul "Zilei Mondiale a Diabetului" este cercul albastru care reprezinta unitatea in lupta impotriva diabetului, simbol adoptat in 2007 de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Tot de atunci in aceasta zi sunt luminate in albastru cladirile importante din diferite orase, albastru fiind culoarea steagului Natiunilor Unite si lumina speranta de reusita in lupta impotriva pandemiei ce reprezinta diabetul zaharat.

Iniţiativa aparţine  Lions Club “Someş” Satu Mare, care a organizat si in acest an acţiunii de determinare gratuită a glicemiei, tabara pentru copii diabetic la Tasnad in perioada 2-4 noiembrie, screening oftalmologic la gradinitele nr.1, Dumbrava Minunata si nr.9  şi au sponsorizat cu peste 10.000 euro lucrările de reabilitare a noului sediu al Centrului Diabetic Judeţean.

Mâine seară, la ora 19:00, Lions Club “Someş” Satu Mare va invita la o intalnire in fata Palatul Administrativ(intrarea dinpre Casa de Cultura).

Va asteptam cu drag,

12 noiembrie 2010 zi de toamnă „fierbinte” în Clubul Lions „Someş” Satu Mare

Este de mirare cum am putut să acoperim întregul evantai de prezenţe în cele trei programe desfăşurate în această zi de toamnă aproape fără ploaie

1.      Predarea noii secţii a Centrului  Antidiabetic din cadrul Spitalului judeţean Satu Mare renovată integral din fondurile Lions „Someş” Satu Mare.

2.      Controlul diabetului în masă, desfăşurat în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Municipiu.

3.      Controlul oftalmologic desfăşurat în plan naţional sub deviza „Ochi sănătoşi vedere clară” la Grădiniţa „Dumbrava minunată” din Municipiul Satu Mare.

Le vom analiza în ordinea de mai sus.

4.      Dar dacă punem în calcul faptul că nu a trecut o lună de când 20 de copii bolnavi de diabet au participat, fără plată, în tabăra de la Tăşnad,  şi că;

5.      Marţi 16 noi. – când va fi luminată în albastru clădirea Palatului administrativ din Municipiul Satu Mare – iar membrii clubului se vor întâlni în piaţa respectivă, cu presa şi TV locale la un pahar de vin cald, punem vorbi cu adevărat de o înşesită „toamnă fierbinte”.

1.

Astăzi 12 noi. 2010 – după o activitate de şantier de o lună-o lună şi jumătate – a fost inaugurată noua secţie a Centrului Antidiabetic din Spitalul Judeţean Satu Mare renovată integral pe cheltuiala Clubului nostru.

Cu înţelegerea acceptul şi concursul conducerii Spitalului Judeţean Satu Mare şi printr-o investiţie substanţială a Clubului Lions (bani acumulaţi la balul de caritate organizat în aprilie a.c. cu truda înţelegerea şi animozitatea sponsorilor şi participanţilor la bal, cărora le mulţumim şi cu această ocazie) a fost schimbată locaţia acestei secţii din subsolul clădirii unde a fost amplasată la înfiinţarea Centrului Antidiabetic în anul 1999 la etajul 3 al clădirii Spitalului atribuindu-i-se un spatiu cu destinaţie exclusivă.

Secţia este vizitată zilnic de cca. 100-150 de bolnavi, şi cum preocuparea şi obiectul nostru de activitate principal, fiind lupta contra diabetului şi contra deficienţelor de vedere, era firesc să ne preocupe cu prioritate soarta acestei secţii. O spunem răspunzând unei întrebări pe care ar putea-o pune orice sătmărean interesat de soarta „sănătăţii”.

Ce am făcut noi aici, vă spunem: s-a amenajat o sală de aşteptare (probabil vom reuşi să o dotăm şi cu nişte scaune noi); un spaţiu destinat instruirii bolnavilor; a fost integral refăcut grupul sanitar compus dintr-un spaţiu destinat personalului dotat cu duş dar şi unul pentru bolnavi;  o sală mare de lucru; un salon cu 3 paturi destinat internării pentru o zi în scopul investigaţiilor necesare; a fost refăcută reţeaua electrică; au fost montate corpuri de iluminat; au fost schimbate ferestre cu altele noi cu geam termopan; au fost schimbate uşile de la intrare în secţie; caloriferele vechi au fost schimbate cu altele noi performante; igienizarea întregii secţii şi zugrăvirea şi vopsirea integrală.

La inaugurare au participat o parte din sponsorii noştri, Domnii Iuliu Ilyes şi Csehi Arpad, Primarul Municipiului şi respectiv Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, care au vorbit celor prezenţi.

Banii utilizaţi pentru aceste lucrări au fost acumulaţi la balul de caritate din aprilie a.c. Dar şi cu acest bal avem o adevărată epopee. În club au existat două opinii: una pro şi alta contra organizării balului: cum să apelăm noi la cetăţenii oraşului să sponsorizeze, să vină la bal, în această perioadă de grea criză economico-financiară, spuneau unii. Au avut şi un succes deoarece în anul 2009 Lions Club „Someş” Satu Mare nu a organizat această acţiune. Reluând subiectul în acest an, probabil cu mai mulţi susţinători ai ideii pozitive am recurs la organizare şi se pare că a fost unul din cele mai reuşite. S-au strâns 10.000 Euro (acum toată lumea vorbeşte în euro). Totuşi  am  depăşit această sumă. Dacă avem în vedere faptul că – uzând de toate părghiile de care dispunem – am avut multe înlesniri la materiale folosite şi am beneficiat de manoperă ieftină se poate face o apreciere privind valoarea investiţiei.

2.

Ca în fiecare an – aşa cum i-am obişnuit deja pe concetăţenii noştri – organizăm controlul diabetului în masă, desigur că în colaborare cu Centrul Antidiabetic (nu este greu şefii de aici, dr. Marta Bzduch şi Dr. Silaghi Iosif sunt „Lei” sătmăreni ca şi noi) cu concursul personalului sanitar din Spitalul Judeţean Satu Mare (oare când ne vom achita de datoriile ce le avem faţă de aceşti harnici slujitori ?) de la orele 9 la 18 au fost consultaţi şi li s-au făcut analize, unui număr de 710 persoane. Detaliile şi rezultatele vor fi anunţate după prelucrarea datelor.

Ne declarăm mulţumiţi de modul de desfăşurare şi de rezultatul acţiunii.

3.

Programul „screening oftalmologic” preluat din programul Lions Internaţional este în plină desfăşurare. După Grădiniţa nr. 1 unde consultaţi fiind 22 de copii din care au fost depistaţi 2 copii „cu probleme” astăzi programul „ochi sănătoşi vedere clară” s-a desfăşurat la Grădiniţa „Dumbrava minunată” unde din cei 40 de copii examinaţi au fost depistaţi 5 copii cu afecţiuni specifice care vor fi puşi sun tratament şi supraveghere. Putem spune deci că în proporţie de cca. 10% copii de vârstă preşcolară au probleme de vedere. Depistate din timp ele au şanse de corectare. Deci acţiunea noastră este eficientă, programul trebuie continuat.

De remarcat este faptul că la această din urmă locaţie – ştiind din timp despre acţiunea noastră – au însoţit copiii la acest „examen” şi părinţii; unul sau doi, sau o bunicuţă, dar au venit ! Parcă ai o şi mai mare tragere de inimă când vezi implicarea familiei în chestiunile viitoarei generaţii.

4.

Ca în fiecare an în a doua decadă a lunii septembrie s-a desfăşurat la Tăşnad tabăra copiilor diabetici. 11 Copii care au răspuns chemării clubului nostru, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani s-au bucurat timp de 3 zile de un program de instruire şi de recreere deosebire. Ceea ce a fost deosebit  fata de anii precedenţi, în această tabără au venit copii care „aici au făcut primii paşi” în ceea ce este necesar să ştie şi să facă pentru a avea o viaţă normală chiar fiind afectaţi de această maladie. Apelăm la concursul familiilor în care sunt copii cu această afecţiune pentru a fi şi mai preocupate de „învăţarea abecedarului diabeticului” iar noi le vom fi aproape în continuare.

5.

Marţi 16 noiembrie a.c. – după sesiunea ordinară a clubului – cu toţii vom fi prezenţi în piaţa Palatului Administrativ din Satu Mare pentru a admira clădirea luminată în albastru. Vor fi prezenţi şi partenerii noştri media care vor primi toate informaţiile legate de programele şi activitatea noastră desfăşurată exclusiv în folosul comunităţii.

De ce este luminată în albastru: au întrebat unii dintre ziariştii, prezenţi la inaugurarea de la spital, şi le dăm răspunsul. În anul 2007 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat cercul albastru ca simbol al unităţii în lupta contra diabetului. Tot atunci – când s-a fixat şi data de 14 noiembrie ca „ziua internaţională a diabetului” – s-a stabilit ca în această zi, să fie iluminate în albastru clădiri, statui, sau alte astfel de obiective, albastrul fiind culoarea steagului Naţiunilor Unite considerată speranţa de reuşită împotriva pandemiei diabetului.

Pentru cine nu ştie încă, Lions este din anul 1954 membru fondator al ONU cu statut de ţară iar ziua Lios se serbează anual la Viena şi New York.

A consemnat UHA.

Tabara diabet 02-04 Noiembrie Tasnad

Un grup de copii cu diabet zaharat aflati in evidenta Centrului Antidiabetic Satu Mare vor participa in perioada 2-4 noiembrie la o tabara tematica in orasul Tasnad. Urmand o traditie de cativa ani buni de zile, Clubul Lions Somes Satu Mare acorda o atentie aparte copiilor diabetici, organizand in fiecare an, dupa inceperea scolii, tabara dedicata exclusiv lor. Anul acesta vor participa 12 copii cu vasta cuprinsa intre 7 – 14 ani, nou depistati, care nu au participat pana acum la o tabara.  Potrivit organizatorilor, actiunea se va desfasura sub forma unei excursii. Pe parcursul celor trei zile, micutii pacienti vor lua parte la numeroase activitati ce vizeaza modul lor de viata si alimentatie ca persoana diabetica. Vor invata cum sa-si urmareasca glicemia, cum sa-si cantareasca mancarea, dozarea acesteia, toate sub supraveghere medicala si nu in ultimul rand vor face drumetii in imprejurimi. Toate costurile ce tin de cazare, masa, transport si nu numai sunt suportate integral de Clubul Lions. Centrului Antidiabetic Satu Mare are in evidenta aproximativ 50 de copii bolnavi de diabet din care cel mai mic in varsta de 3 ani si jumatate.

CLUBUL LIONS „SOMEŞ” Satu Mare în teritoriu: în orasul Tasnad în ziua de 12 octombrie 2010

Acţiunea caritabilă al clubului „Lions” Someş Satu Mare  desfăşurată în colaborare cu Spitalul Judeţean şi cu Primăria Municipiului Tasnad în scopul depistării şi apoi tratării persoanelor bolnave de diabet s-a bucurat de un succes deosebit. Diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile; combaterea şi tratarea lui constituie o prioritate a fenomenului „Lions Internaţional” şi a Clubului nostru . Centrul de diabetologie Satu Mare estimează că aproximativ 4% din populaţia judeţului Satu Mare suferă de această boală. Şi mai alarmant este faptul că aproape o treime dintre aceste persoane nu sunt conştiente de existenţa bolii. Dincolo de aceste statistici şi ştiri îngrijorătoare, vestea bună este că depistat la timp diabetul zaharat poate fi ţinut sub control. Tocmai această veste bună este motivaţia pentru care Clubul „Lions” Someş Satu Mare acordă o atenţie prioritară informării populaţiei asupra riscurilor letale pe care le prezintă ne depistarea diabetului zaharat în timp util, ajutându-i şi determinându-i totodată pe sătmăreni, în cadrul unor acţiuni riguros organizate să facă pasul corect în ceea ce priveşte cunoaşterea, prevenirea şi reducerea oricăror riscuri care le-ar putea afecta sănătatea. Putem spune că întâlnirile sătmărenilor cu membrii Clubului Lions Someş Satu Mare şi personalul medical autorizat, au devenit deja o tradiţie, la fel cum specialiştii din cadrul Centrului de Diabetologie Satu Mare s-au dovedit a fi, an de an,  parteneri reali în acţiunile noastre caritabile. La acţiunea caritabilă organizată în data de 12 octombrie 2010 la Tasnad, au   fost examinate  un număr de 111 de persoane, din care 56 de persoane au fost îndrumate spre medicii de familie pentru completarea analizelor, din care un număr de peste 30 persoane sunt suspecte de  diabet zaharat şi imediat au fost luate în evidenţă pentru tratament şi urmărire atentă la Centrul Antidiabetic judeţean. Personalul de specialitate asigurat de Spitalul Judeţean Satu Mare şi Spitalul Tăşnad – care s-a dăruit total acţiunii noastre – a fost la înălţime. Fără să dăm nume, am avut medici voluntari (dornici să-şi păstreze anonimatul) care au complinit activitatea specifică cu sfaturi şi îndrumări de specialitate deosebit de utile. Le mulţumim Activităţile întreprinse în ultimii ani relevă faptul că – în ciuda numărului tot mai mare de diabetici din judeţ – cazurile depistate la timp au salvat vieţi, fapt ce ne încurajează să promovăm şi în continuare programe proprii de monitorizare şi informare a populaţiei judeţului nostru în privinţa diabetului zaharat. L i be r t y  ,   I n t e l l i g e n c e  ,   O u r   N a t i o n s   S a f e t y   !

Articole presa reabilitare Centru Antidiabetic

Centrul Antidiabetic de la Spitalul

Vechi se reabiliteaza din temelii

Scris de Mihaela Ghiţă, 29 septembrie 2010
Situat la etajul III pe locul fostului compartiment de terapie intensiva de la Spitalul Judetean II Satu Mare (Spitalul Vechi), Centrul Antidiabetic Satu Mare se afla in toiul lucrarilor de reabilitare. Pana in prezent au fost montate geamurile si usile termopan de la intrare si se continua cu amenajarea spatiilor specifice activitatii centrului. 82 de metri patrati urmeaza sa fie amenajati cu gresie si faianta Luand in considerare fluxul mare de pacienti, se afla in pregatire o sala de asteptare, un spatiu destinat instruirii bolnavilor, o camera prelucrare date, o camera de consultatii, grup sanitar pentru personal si pentru pacienti, sala mare de lucru, dar si un salon cu cinci paturi pentru internarea de o zi. Salonul este destinat pacientilor care vor fi internati pentru investigatii. Per total vor fi montati 82 de metri patrati de gresie si faianta, iar caloriferele vechi de zeci de ani vor fi inlocuite cu altele noi, cu un randament termic mai mare. In opinia medicului diabetolog dr. Marta Bzduch, noul amplasament al centrului reprezinta un pas important in derularea activitatii medicale, in sensul ca acum se afla in vecinatatea sectiei de diabetologie care face posibila o mai buna conlucrare intre cele doua sectii si implicit contribuie la reducerea timpului pe care uneori pacientul trebuia sa si-l petreaca mergand de la o locatie la alta. Dupa aprecierile mesterilor, in cel mult doua saptamani noul centru va avea o fata noua. Va mirosi a proaspat si curat, spatiul va fi mult mai primitor, iar conditiile de munca si tratament vor fi optimizate. Intrarea pacientilor nedeplasabili se va face cu ajutorul liftului din holul spitalului prin sectia diabetologie, fiind de altfel singura exceptie pentru primirea bolnavilor in centru. In cazul celorlalti pacienti, intrarea se va face prin curtea interioara a spitalului sau dupa indicatiile portarilor. In momentul de fata, programul activitatii centrului cu pacientii este intre orele 8.00 – 13.00, iar de la 1 octombrie revine la vechiul program, respectiv intre orele 8.00 – 17.00. Circa 14.000 de bolnavi se afla in evidenta centrului, dintre care 50 sunt copii, iar 2.500 dintre ei sunt insulino-dependenti. Clubul Lions, un prieten de nadejde al pacientilor diabetici Fondurile necesare reabilitarii centrului au fost asigurate de Clubul Lions. Banii au fost stransi in cadrul balului de caritate pe care l-au organizat in cursul lunii aprilie a acestui an cu scopul de a sprijini amenajarea acestui loc si totodata de a intinde o mana de ajutor comunitatii. Pe aceasta cale membrii clubului au dorit sa multumeasca tuturor acelor oameni de bine care i-au ajutat sa stranga fondurile necesare reabilitarii sectiei. Preocuparea permanenta pentru binele pacientilor diabetici i-a determinat pe membrii Lions sa se implice activ in desfasurarea mai multor actiuni cu caracter umanitar. Astfel, s-a ajuns la a IX-a editie a actiunii de determinare a glicemiei in municipiul Satu Mare care va avea loc anul acesta la mijlocul lunii noiembrie si la cea de-a VII-a editie a taberei pentru copiii diabetici, preconizata pentru sfarsitul lunii octombrie. Datorita succesului de care s-a bucurat in randul locuitorilor judetului, actiunea de determinarea a glicemiei in randul populatiei a fost extinsa din acest an si la nivelul municipiului Carei (iulie 2010) si Tasnad, unde este programata sa aiba loc la data de 12 octombrie. http://www.informatia-zilei.ro/new/2010/09/29/centrul-antidiabetic-de-la-spitalul-vechi-se-reabiliteaza-din-temelii/ http://www.gazetanord-vest.ro/2010/09/27/centrul-diabetic-judetean-este-reabilitat-din-sponsorizari/ Költözött és megújul a diabétesz központ A Szatmár Megyei Kórházhoz tartozó Régi Kórház pincéjéből a harmadik emeletre költözött a Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-Rendelője, a napokban pedig teljesen megújul. A rehabilitálási munkálatokat teljes egészében a szatmárnémeti Lions Klub finanszírozza. A megújuló diabétesz központ orvosa, dr. Bzduch Márta egyelőre a folyosón fogadta lapunkat, hiszen még nem készült el teljesen az elkülönített rész. „Már egy hete zajlanak a munkálatok, és reméljük, hogy október közepére már minden normának megfelelő központban fogadhatjuk a betegeket” – mondta lapunknak a doktornő. A költözésre égető szüksége volt a központnak, hiszen a pince, ahol eddig zajlott a rendelés, az utóbbi hónapok nagy esőzései folytán több alkalommal is beázott, jelenleg pedig „gomba gomba hátán terem”, penészesek a falak, így alkalmatlan egészségügyi tevékenységre. A régi kórház diabétesz osztálya mellett lévő, elkülönített szárny a harmadik emeleten található, benne várótermet, rendelőt, a diabéteszes betegek tájékoztató termét, „iskoláját”, a páciensek és az orvosok számára elkülönített mosdót, valamint egy ötágyas betegszobát alakítanak ki. „Az oktatóteremben a diabéteszes betegek életmódjával, étrendjével kapcsolatban kapnak felvilágosítást a páciensek. Így például megmutatjuk azt is, hogyan számíthatják ki az étrendnek megfelelő ételadagokat, hogyan kell elkészíteni ezeket számukra. A betegszobában pedig egyszerre öt beteg számára biztosítunk egynapos ellátást, amely idő alatt a szükséges kivizsgálásokat el tudjuk majd végezni” – tudtuk meg dr. Bzduch Mártától. A járóbeteg-rendelőben eddig az ajtókat és az ablakokat sikerült kicserélni hőszigetelő nyílászárókra, de minden fűtőtestet újra cserélnek, a termeket elválasztják és kivétel nélkül kimeszelik, megfelelő mosdót alakítanak ki a páciensek számára, ugyanakkor az egészségügyi személyzetnek is – zuhanyozóval fölszerelve. A rehabilitálási munkálatokra az anyagi fedezet egyébként már idén áprilisban összegyűlt, ekkor szervezte meg erre a célra a Lions Klub jótékonysági bálját, amelyen számtalan cég és magánszemély adományozott pénzösszeget a felújításra. „Bár a központ a harmadik emeletre költözött, azoknak sincs okuk aggodalomra, akiknek nehéz a lépcsőzés, mivel számukra lifttel biztosított a feljutás. Egyelőre hétköznaponként 8-15 óra között rendelünk, azonban október elsejétől ismét két váltásban dolgozunk, reggel 7-től 19 óráig” – magyarázta dr. Bzduch Márta. B. Krisztina http://www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=32563&apparition=2010-09-29 http://www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=32538&apparition=2010-09-29 http://www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=32535&apparition=2010-09-29

Centrul Antidiabetic de la Spitalul Vechi se reabiliteaza din temelii

COMUNICAT DE PRESA

Incepand cu luna septembrie sunt în curs de desfăşurare lucrările de amenajare a noului Centru antidiabetic din incinta Spitalului II Satu Mare(Spitalul Vechi). Bolnavii de diabet din Satu Mare  în număr de cca. 14.000 din care 50 copii şi 2.500 insulino dependenţi, vor beneficia de condiţii superioare de tratament şi supraveghere ştiind şi faptul că secţia va fi înzestrată inclusiv cu un salon de internare pentru o zi a bolnavilor.

Se pare că în cel mult 2 săptămâni lucrările vor fi finalizate. Spaţiile afectate secţiei sunt mai bine sistematizate şi organizate în scopul unei eficienţe superioare a serviciilor medicale oferite. Au fost confecţionate şi montate ferestre cu geamuri termopan; se amenajează punct sanitar pentru pacienţi şi cadre, sunt aplicate plăci din gresie şi faianţă noi, iar secţia va apare ca una cu totul nouă.

Meritul aparţine Clubului Lions „Someş” Satu Mare, societate caritabilă care desfăşoară acţiuni şi programe în scop umanitar în folosul comunităţii. Leii sătămărei au în programul imediat mai multe acţiuni despre care vă vom informa la timpul potrivit. Ceea ce este important de ştiu, este că banii necesari lucrărilor de amenajare arătate sunt cei cu care participanţii, concetăţeni ai noştri, la balul Lions din aprilie a.c. şi-au adus obolul. Pe această cale li se aduc mulţumiri tuturor simpatizanţilor mişcării Lioniste din oraşul Satu Mare.

http://www.gazetanord-vest.ro/2010/09/27/centrul-diabetic-judetean-este-reabilitat-din-sponsorizari/ http://www.gazetanord-vest.ro/2010/06/30/actiuni-ale-clubului-lions-somes-satu-mare/ http://www.gazetanord-vest.ro/2010/06/16/azi-incep-zilele-careiene/

http://www.informatia-zilei.ro/new/2010/09/29/centrul-antidiabetic-de-la-spitalul-vechi-se-reabiliteaza-din-temelii/

CLUBUL LIONS „SOMEŞ” Satu Mare în teritoriu:  în Municipiul Carei în ziua de  17 iunie 2010

Acţiunea caritabilă al clubului „Lions” Someş Satu Mare  desfăşurată în colaborare cu Spitalul Judeţean şi cu Primăria Municipiului Carei în scopul depistării şi apoi tratării persoanelor bolnave de diabet s-a bucurat de un succes deosebit.

Diabetul zaharat este una din cele mai răspândite boli cronice netransmisibile; combaterea şi tratarea lui constituie o prioritate a fenomenului „Lions Internaţional” şi a Clubului nostru . Centrul de diabetologie Satu Mare estimează că aproximativ 4% din populaţia judeţului Satu Mare suferă de această boală. Şi mai alarmant este faptul că aproape o treime dintre aceste persoane nu sunt conştiente de existenţa bolii. Dincolo de aceste statistici şi ştiri îngrijorătoare, vestea bună este că depistat la timp diabetul zaharat poate fi ţinut sub control.

Tocmai această veste bună este motivaţia pentru care Clubul „Lions” Someş Satu Mare acordă o atenţie prioritară informării populaţiei asupra riscurilor letale pe care le prezintă ne depistarea diabetului zaharat în timp util, ajutându-i şi determinându-i totodată pe sătmăreni, în cadrul unor acţiuni riguros organizate să facă pasul corect în ceea ce priveşte cunoaşterea, prevenirea şi reducerea oricăror riscuri care le-ar putea afecta sănătatea.

Putem spune că întâlnirile sătmărenilor cu membrii Clubului Lions Someş Satu Mare şi personalul medical autorizat, au devenit deja o tradiţie, la fel cum specialiştii din cadrul Centrului de Diabetologie Satu Mare s-au dovedit a fi, an de an,  parteneri reali în acţiunile noastre caritabile.

Dacă ne amintim taberele organizate an de an pentru copiii diabetici, despre care am mai informat.

Din Municipiul Satu Mare unde au fost organizate astfel de acţiuni pentru care am fost recompensaţi (foto Diploma pentru Acţiunea din 2008) nu odată de către District şi chiar de la centru din Oak Brook SUA am ajuns la concluzia că acţiunea ar fi bine să fie organizată nu doar cu ocazia „zilei diabetului” şi nu doar în Satu Mare ci şi în alte localităţi, acum a avut loc la Carei.

Membrii clubului nostru prezenţi în majoritate au contribuit afectiv prin îndrumarea cetăţenilor  - trecători întâmplător prin parcul din centrul oraşului – să facă un popas în cortul amenajat cu sprijinul Primăriei pentru a se gândi şi la sănătatea lor.

La acţiunea caritabilă organizată în data de 17 iunie 2010 la Carei, au   fost examinate  un număr de 422 de persoane, din care 50 de persoane au fost îndrumate spre medicii de familie pentru completarea analizelor, iar un număr de 8 persoane au fost depistate cu diabet zaharat şi imediat luate în evidenţă pentru tratament şi urmărire atentă la Centrul Antidiabetic judeţean. Să nu credeţi că aceste persoane ştiau de ce suferă.

La orele 17 întreg personalul şi „leii” prezenţi au făcut bilanţul (foto din final): foarte bine.

Iată de ce obiectivul principal al „leilor” sătmăreni,  constă în punerea la dispoziţia populaţiei aparent sănătoase din judeţ a mijloacelor medicale necesare testării glicemiei (ştiut fiind că un test de glicemie efectuat la timp poate preveni diabetul şi îţi poate salva viaţa) şi nu în ultimul rând un program de educare şi informare în rândul bolnavilor deja depistaţi – mai ales a copiilor -  (foto cu fetiţa şi eventual alta) asupra tratamentului pe care îl implică diabetul zaharat, precum şi a învăţării paşilor necesari pentru a duce o viaţă normală, chiar şi sub spectrul unei boli considerată (cel puţin deocamdată) invincibilă.

Activităţile întreprinse în ultimii ani relevă faptul că – în ciuda numărului tot mai mare de diabetici din judeţ – cazurile depistate la timp au salvat vieţi, fapt ce ne încurajează să promovăm şi în continuare programe proprii de monitorizare şi informare a populaţiei judeţului nostru în privinţa diabetului zaharat.

Leu sătmărean, Ungur Horia Adrian

Jocurile Nationale Special Olympics Romania 2010, Satu Mare,18-21 iunieJocurile Nationale Special Olympics Romania 2010, Satu Mare,18-21 iunie

In perioada 18-21 iunie 2010, la Satu Mare, a avut loc un eveniment de mare anvergura, Jocurile Nationale “Special Olympics”, organizat de Fundatia Special Olympics Romania cu sprijinul Vodafone la care au participat 250 de sportivi cu dizabilitati intelectuale de la diverse asociatii, organizatii, ONG-uri si scoli speciale din 21 de judete si din municipiul Bucuresti concurand in cadrul unor competitii de atletism, abilitati individuale in baschet si fotbal.

Ceremonia de deschidere a avut loc sambata 19 iunie 2010  intre orele 18:00 – 19:30 la Sala Ady Endre a Liceului cu Program Sportiv Satu Mare, str. Ioan Slavici, nr. 43. Printre oficialitatile prezente a fost si primarul municipiului Satu Mare domnul Iuliu Ilyes. Competitiile sportive au debutat sambata desfasurandu-se atat la Liceul Teoretic German Johann Ettinger cat si la Colegiul Tehnic Traian Vuia Satu Mare.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul a 160 de voluntari din partea urmatoarelor institutii: Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, U.N.E.F.S. Bucuresti, Liceul German Johann Ettinger, Colegiul Tehnic Traian Vuia si voluntarii Clubului Leo din Satu Mare.

Duminica 20 iunie 2010, in sala de sport a Colegiului Tehnic Traian Vuia tinerii sportivi cu dizabilitati intelectuale care nu au implinit inca varsta de 8 ani au participat la anumite jocuri si intreceri sportive fiind in final premiati cu pachete cu jucarii de catre voluntarii Clubului Leo din Satu Mare.

Special Olympics Romania a derulat un program denumit “ Sportivi Sanatosi” (Healthy Athlets), destinat imbunatatirii starii de sanatate si conditiei fizice a sportivilor cu dizabilitati intelectuale cu efect in cresterea performantelor sportive si a integrarii lor sociale.

Sportivii Special Olympics participanti la Jocurile Nationale au primit o varietate de servicii de sanatate prin consultatiile si recomandarile ce s-au efectuat de catre specialistii voluntari. Disciplinele care au avut loc in 20 iunie 2010 au fost: Special Olympics Opening Eyes Lions Club International (evaluari de oftalmologie – program in parteneriat cu Lions Club International), Healthy Hearing (evaluari O.R.L.) si Fit feet (evaluari referitoare la sanatatea piciorului).

In urma evaluarilor Opening Eyes, sportivii Special Olympics au primit gratuit pe baza recomandarilor facute de catre specialisti ochelari de vedere sau de soare. Acest lucru fiind posibil prin bunavointa partenerilor nostri de la Essilor Romania.

Acest eveniment anual Special Olympics Romania este cel mai mare din domeniu prin care se celebreaza sportul si fair-play-ul pentru a contribui impreuna la integritatea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

Printre partenerii evenimentului au fost Fundatia Vodafone, S.C. Andretennis S.R.L.Primaria Municipiului Satu Mare, Essilor, Safilo, Lions Club International, Clubul Leo, Nivea, U.N.E.F.S. Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, Rostar, Carrefour si multi alti.

Fundatia Special Olympics din Romania a fost infiintata din noiembrie 2003 ca parte integranta a miscarii sportive internationale Special Olympics.

Special Olympics contribuie la integritatea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale incurajand comunicarea prin sport. Special Olympics ofera persoanelor cu nevoi speciale sansa de a-si descoperii si dezvolta potentialul si calitatile sportive prin intermediul programelor de pregatire si a competiilor sportive.

Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei si ai comunitatii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienta care insufla energie, sanatate, incredere in sine si bucuria de a trai.

In cele ce urmeaza voi reda un scurt interviu cu doamna Katharina Kiss,director

Paul Petruca: Va rog sa va spuneti cateva cuvinte despre dumneavoastra , ce calitate detineti in cadrul Fundatiei Special Olympics,la a cata editie sunteti cu organizarea evenimentului?

Katharina Kiss: Sunt Katharina Kiss ,directorul programelor de sanatate si a programelor pe linie universitara in cadrul Fundatiei Special Olympics Romania.

La Satu Mare este cea de a 7 a editie ,prima s-a desfasurat la Bucuresti in anul 2004.

Care au fost criteriile de alegere a locatiei, si de ce Satu Mare?

Orasul Satu Mare ca loc de desfasurare a acestei competitii datorita eforturilor depuse de doamna Kerti Gyiongi,reprezentanta Asociatiei Langdon Down Transilvania, care anul trecut la JNSO de la Buzau s-a oferit sa organizeze si sa gazduiasca evenimentul la Satu Mare.

La fiecare editie se incearca schimbarea zonei , si desigur sprijinul pe plan local e foarte important.La Satu Mare Primaria Orasului si o serie de ONG uri ne au  spijinit .Oamenii , si comunitatea in general din fiecare oras in care ne deplasam constientizeaza mai bine problemele persoanelor cu dizabilitati intelectuale si faptul ca acesti oameni sunt printre noi si ca au mai multe calitati decat dizabilitati.

PP Sa inteleg ca mesajul  Special Olympics a fost inteles si receptionat de comunitate  asa cum ati dorit?

KK Prin toate programele pe care Special Olympics le desfasoara fie ca sunt programe sportive sau de evaluare a starii de sanatate,programe educationale pt familii si tineri scopul este acelasi integrarea acestora in societate.

Mai nou se incearca si angajarea pers. cu dizabilktati iintelectuale.

PP Cati participanti au fost?, din cate judete? Conditii de participare?

KKDe aceasta data evenimentul a fost organizat pt ONG uri,sportivi prezenti sunt cu abilitati reduse sunt adevarati sportivi Special Olympics. Sunt 250 de sportivi din 21 de judete de la 27 judete din tara.Conditiile de participare sunt simple se aloca  o anumita cota / judet .

PP Care a fost perioada de desfasurare si ce probe au avut loc?

KK 17-21 iunie iar Probele sportive care s-au desfasurat au fost probe de atletism,baschet sau fotbaal dar nu jocurile clasice ci abilitati individuale din aceste probe.Ei neputand sa lege faze de baschet, dar aruncari la cos, conducerea mingii probe individuale dar si atletism.

PP In ce au constat probele Special Olympics Opening Eyes Lions Club International ,Healthy Hearing  si Fit feet ?

KK.In mod normal sunt 6 discipline dar de aceasta data au fost alese doar cele mai interesante 3 Healthy Hearing

Un circuit de evaluari in cadrul caruia se verifica auzul, Special Olympics Opening Eyes Lions Club International verificarea capacitatilor vizuale si Fit feet referitoare la sanatatea piciorului.

PP De cand colaboareaza Lions International cu Fundatia Special Olympics?

KK Aceasta colaborare este una la nivel international Lions Club International  fiind Partenerul  Oficial aldisciplinei de Opening Eyes ea numindu-se Special Olympics Opening Eyes Lions Club International.

Clubul Lions sustine Fundatia Special Olympics de multi ani, nu doar printr-o contributie financiara importanta dar si prin aportul  pe care il aduc an de an prin faptul ca membrii Lions si Leo participa la evenimentele S.O. in calitate de   voluntari.

PP In ce au constat probele sau etapele de control la Programul Opening Eyes? Care a fost finalitatea programului?

S-au dat si ochelarii sportivilor? Cu sprijinul caror firme?

KK Sportivii pleaca cu o serie de informatii legate de imbunatatirea starii de sanatate si nu numai, primnmind servicii de sanatate de calitate  si gasind si disponibilitate din partea medicilor dar  e de mentionat faptul ca majoritatea acestor copii intampina probleme financiare. In afara de screeaning de vedere  sportivii pe baza prescriptilor facute de specialisti , medici oftamolologi,optometristi Cu spijinul a doua companii si ele partenere  globale a programului Opening Eyes :Essilor si Safilo li s-au oferit sportivilor ochelari de vedere sau de soare.Un lucru foarte important atat din punctual de vedere al organizatorilor cat si al parintilor pentru ca ,calitatea vietii este data si de perechea de ochelari potrivita.Toti participantii  au avut un rol deosebit in derularea programului fie ei medici, octometristi,studenti sau voluntari ,

PP Sportivii care au deficiente de vedere cu ajutorul celor doua firme si amediciilor care le stabilesc in mod correct dioptriile beneficiaza fie de ochelari de vedere fie de ochelari de soare.

KK Acesti copii trebuie sa se simta confortabil , si sa nu aiba senzatia ca merg la doctor  situatie care de multe ori ii sperie.

Acelasi lucru se intampla si la Healhy Hearing cei cu probleme primind aparate auditive.

PP Care e rolul programului Fit Feet?

KK Evaluarea sanatatii piciorului fiind realizata in Romania de ortopezi ,ea ar trebui realizata de catre podologi doar nu avem specialisti, sunt evaluate piciorele sportivilor din punct de vedere biomecanic, al igenei,al pielii si li se fac recomandari.Firma Theranova ne a fost partenera care a facut evaluari si recomandari foarte importante sportivilor.Aceste probleme nu trec de la sine dar o data rezolvate confera o calitate mai mare vietii.

PP Care este rolul asociatiilor, al parintilor in viata sportiviilor?

KK Ei sunt zi de zi alaturi de copii lor sau de sportivii din asociatie confruntandu-se cu problemele lor cotidiene.

Noi organizam si intalnirii intre familii si medici,pentru a preantampina problemele dar cu timpul si parintii devin specialisti invatand unii de la altii.Duminica au avut loc doua astfel de intalnirii in cadrul SO.

Un alt lucru pe care as dori sa il mentionez este participarea studentii de la medicina din Targu Mures.

Prezenta studentilor mi se pare un lucru minunat deorece prin aceste evenimente ei  reusesc sa se familiarizeze cu probvlematica celor cu dizabilitati intelectuale si de cele mai multe ori ei isi doresc sa revinas la evenimentele noastre , nu vor mai fi reticenti sa ii trateze  sa aiba integerea si rabdarea necesara sa ii abordeze asa cum se cuvine si mai ales sa ii respecte.

PP Acesta este un merit deosebit al studentilor de la medicina prin faptul colaborarii cu Special Olimpics dar este si o oportunitate pentru student in a se familiarize cu cei cu disabilitati intelectuale si cu problemele lor de zi cu zi.

KK Eu imi doresc foarte mult ca sa nu ne mai intalnim cu situatii de genul afise expuse la policlinica Nu tratam persoane cu dizabilitati.

PP Exista astfel de discriminari?

KK Din pacate si surprinzator pentru toata lumea exista.

PP Ca o concluzie va rog sa imi spuneti ce senzatie traiti in momentul in care premiati astfel de sportivi?

Evenimentul in sine e o mare bucurie pentru ei, faptul ca se intalnesc, participa fac sport iar in final sunt recunoscuti prin ceremonia de premiere cand primesc medalii.Faptul ca sunt recunoscuti ca apartin comunitati.

Noi organizatorii ne bucuram la final atunci cand ii premium, moment in care se vede rezultatul muncii depuse.

PP Totii sportivii sunt premiati? Aceasta actiune este una peste alta un indemn pentru sport, nu –i asa?

KK Da absolut toti participantii sunt premiati. Da, sigur ca da aceasta manifestare e un indemn spre miscare, voie buna organizata spre atingera telului de a avea o viata frumoasa simtind ca apartin comunitatii.

PP  Castigatorii de la Special Olympics participa in vreun fel la concursuri international sau exista faze europene sau mondiale ale SO?

KK Sigur ca da exista Jocuri de Iarna  S.O. dar Jocuri de Vara, Romania participand incepand cu anul 2003.

Anul acesta sunt Jocuri Europene SO organizate in Polonia la Varsovia unde va participa chiar o delegatie din Satu Mare.

Este un podium special si locul 6 fiind premiat absolute toti fiind premiati.

PP  Care e criteriul de participare la So? Pot paticipa si cei cu handicap fizic?

KK Criteriu este un iq sub 70 coeficient de inteligenta sub 70.Pentru cei cu handicap locomotor este o alta competitive Paralimpics dar in masura in care cel cu dizabilitati fizice are si un iq scazut poate participa la So. Diferenta intre ele este ca la Paralimpics criteriul de participare e performanta sportiva pe cand la S.o.  vorbim de un sport de masa si de performanta personala.

PP Fiind an de criza ati intampinat greutati de organizare in atragerea sponzorilor sau nu?

KK Anul acesta a fost cu dificultati dar pana la urma am reusit datorita sprijinului acordat de parteneri, cei care au oferit cadouri.noi nu avem finantare de la Stat depindem de sectorul Privat.Am reusit sa obtinem finantarea europeana alaturi de fundatia Motivation si avand ca scop integrarea in munca a celor cu astfel de dizabilitati.14 persoane au fost incadate in munca intr-un cadru normal.

Clubul Leo din Satu Mare a participat la eveniment cu 13 membri care au desfasurat activitati de voluntariat ajutand la inscrierea sportivilor la cele 3 circuite Special Olympics Opening Eyes Lions Club International ,Healthy Hearing  si Fit feet sub aripa octrotitoare a clubului parent Lions Somes Satu Mare care prin dl.Costea Ciprian a asistat, participat activ si incurajat actiunea.

Deorece unii dintre ei  sunt mebrii noi as dori sa ii amintesc Leiti Ioana,Budurlean Liliana doamne profesoare la Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhart din Satu Mare,Covaciu Raluca, Dron Alina,Cuha Cristian,Lengyel Gina,Szovati Gergely,Teodora Petran elevi ai Colegiului National Doamna Stanca ,Gabriela Lupou economist si altii care au dorit sa isi pastreze anonimatul.

Paul Petruca

Presedinte Club Leo Satu Mare

Bal de caritate Lions Club Satu Mare Someș

Sigla Lions Club "Somes" Satu Mare

Vineri, 16 aprilie, la restaurantul Select, a avut loc balul de caritate organizat de Lions Club Satu Mare Someș, al cărui scop a fost strângerea de fonduri pentru renovarea Centrului de Diabet și Boli de Nutriție Ambulator Satu Mare.

Amfitrioni au fost avocatul Horia Adrian Ungur, past-president al Clubului și Mircea Deac, directorul Școlii de Muzică.

Într-o atmosferă prietenească și de buna dispoziție, alimentată de formația XXL, cu concursul interpretelor Iris Morar și Paula Raț, invitații au asistat la o paradă de modă prezentată de Gaby's Models Agency, momente de umor cu Sorin Tănase, dans cu  dansatori de la Loga Dance.

Tombola și licitația de obiecte de artă și pălincă de colecție au venit sa întregească seara și, de ce sa nu o spunem, să stimuleze pe cei prezenți la a fi generoși.

Ținem să aducem mulțumirile noastre tuturor celor prezenți la bal – printre care menționăm pe prietenii noștri din Rotary Club – precum și celor care, deși nu au participat la bal, ne-au fost sprijin moral, material sau financiar.

Numeroase sunt persoanele fizice și societățile comerciale care au sponsorizat proiectul nostru. Vom menționa numai primii doi cei mai importanți sponsori, SC KaRo România SRL cu 5.000 lei sponsorizare și Cabinet Notarial Ressler-Pop cu 1500 euro.

Banii strânși vor fi utilizați exclusiv pentru scopul mai sus enunțat.

A fost o ocazie de a ne manifesta spiritul caritabil și solidaritatea și am avut dovada faptului că nici caritatea și nici solidaritatea nu țin cont de criză. Cu bucurie am constatat că omenia este mai evidentă în această perioadă.

Încă o dată, calde mulțumiri tuturor celor care au înțeles scopul nostru și ne-au fost alături. Gestul lor este neprețuit, iar recunoștința noastră nemărginită.

Niculae Aldea

președinte Lions Club Satu Mare Someș