Slideshow

no images were found

Patru membri ai AAP expun de ieri în holul Primăriei

 
Pot fi vizionate picturi, desene şi lucrări de fotografie artistică
Artiştii la vernisaj

Artiştii la vernisaj

O expoziţie largă şi interesantă se poate vedea începând de ieri în holul Primăriei municipiului Satu Mare, unde Asociaţia Artiştilor Plastici prezintă lucrări semnate de patru membri ai săi: Vasile şi Maria Sabău, tată şi fiică, din Tăşnad, Geanina Bereş şi Zilahi Kato Klara din Satu Mare.
Cei doi tăşnădeni au mai avut expoziţii la Satu Mare, personale şi ca parte a saloanelor trimestriale AAP, iar de această dată au adus noutăţi. Vasile Sabău a surprins printr-un ciclu de şapte picturi abstracte în alb şi negru care desenează evoluţia Genezei biblice, cu tot cu Ziua a Şaptea, a odihnei, marcată diferit din punct de vedere cromatic. Revedem câteva lucrări mai vechi, din registrul metaforic-abstract, şi sperăm într-o evoluţie şi mai pronunţată spre o exprimare personală tipică. Aşa cum se întâmplă în cazul Mariei, care a trecut de la temele abstracte pur geometrice la desenul figurativ şi chiar la oarece umor, în reprezentările mecaniciste (cu subansamble, rotiţe, şuruburi) ale unor elemente naturale, dar şi cu un desen al unei role care te duce cu gândul la un lanţ de ADN. Geanina Bereş este la debutul în AAP după ce a obţinut distincţii la concursurile organizate de Clubul Lions. Seria de animale mitologice compuse cu migală şi fineţe, compoziţia plină de umor cu găinile cereşti şi portretul expus arată un talent viguros, în timp ce lucrările pur grafice sunt mai degrabă convenţionale.
Expoziţia este dominată de fotografiile doamnei Zilahi-Kato Klara, care confirmă calitatea în mare creştere a lucrărilor sale. Se observă la aceste imagini un simţ al compoziţiei mai rar întâlnit, o acuitate a privirii care ştie să surprindă armonii şi detalii nebănuite, o deschidere spre universal care arată o cultură solidă (Klara este profesoară de limba maghiară) şi o insistenţă în a căuta mai multe perspective ale aceleiaşi teme, întrucât multe fotografii sunt reunite în cicluri, fie că e vorba de un anume model sau tip de artefact, fie de privirea aceluiaşi peisaj, de exemplu, din mai multe unghiuri. Intrată în AAP abia anul trecut, artista este cea mai plăcută surpriză a începutului de an în expoziţiile asociaţiei.
Au cântat la vernisaj Lucia Bura şi Raluca Dumitru, pregătite la Şcoala de Arte de Călin Keresztes. Evenimentul a fost prezentat de Anişoara Ienăşoiu.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>